lördag 3 april 2021

Ett historiskt föredrag från Uppsala universitet/ Framfört av: Fil. dr. Sofia Ling den 5/ 10 2016 vid Uppsala universitet/ Om fil. dr. Sofia Lings bok: " Konsten att försörja sig"/ Recension skriven av: Marika Frykholm

Jag har börjat läsa på en historiebok som heter: " Konsten att försörja sig", av författaren: Fil. dr. Sofia Ling. Den behandlar mycket ämnet om hur 1600- 1700- talens kvinnor som då levde och verkade i Stockholm kunde få rätten att försörja sig och de sina.

Jag har även lyssnat till ett mycket intressant och givande föredrag, här framfört av fil. dr. Sofia Ling vid Uppsala universitet på Youtube. Föredraget hölls den 5/ 10 år 2016. Och behandlade fil.dr. Sofia Lings bok: " Konsten att försörja sig". 

Fi. dr. Sofia Ling berättar mycket levande och insiktsfullt i hur det kunde vara för de kvinnor som framlevde sina liv i 1600- 1700 talens Stockholm. Om hur de hade rätt att skicka in så kallade suppliker och besvär till stadens myndigheter för rätten att sätta upp handelsbodar och krogar. 

Det gällde om jag har förstått det hela rätt mestadels framförallt de kvinnor som var änkor. Gifta kvinnor hade om jag förstod saken rätt endast rätt att tillsammans med sina äkta män sätta upp handelsbodar och krogar för att försörja sig.

Jag vill varmt rekommendera alla att lyssna till detta utmärkta historiska föredrag: " Konsten att försörja sig" som grundar sig på fil.dr. Sofia Lings historiebok:: " Konsten att försörja sig" som här behandlar 1600- 1700 talens kvinnor rätt till försörjning. 

Detta föredrag ger en mycket insiktsfull kunskap om hur den tidens kvinnor kunde ha  framlevt sina liv i dåtidens Stockholm. Föredraget: " Konsten att försörja sig" finns i skrivande stund att lyssna till på Youtube. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar