lördag 7 mars 2020

Signum dagen, Norra latin konferenslokal/ Recension av: Marika Frykholm

Lördagen den 20200307 var jag med om firandet av den katolska tidskriften Signums 100 års firande i konferenslokalerna på Norra latin i Stockholm.

Föredragsdagen tema var: Det bildandet samtalet!; och inleddes mycket intressant om vad ett bildat samtal egentligen kan tänkas vara, med professor eremitus Anders Pilz som är katolsk präst och professor eremitus vid Lunds universitet.

Professor Anders Pilz berättade oerhört insiktsfulllt om hur redan Antikens människor på grund av sin upprättstående hållning började fundera över sin egen arts särart och deras plats i universum.

Anders Pilz pratade om hur vi nutida människor som tillhör arten Homo sapiens har utvecklats genom årtusendenas gång och hur vi blev den tänkande varlse vi är i dag och vårt släktskap med den mest  intelligenta ur aprasen.

Men professor Anders Pilz diskuterade även den mänskliga rasens sätt att tänka och diskutera kring livet sett både ur en filosofisk synvikel  där han bland annat framhölll filosofen Sokrates inställning att han var " medveten om att han egentligen inte visste någonting" och att Sokrates liknade sin roll i Athen vid en b arnmorskas.Samt även sett från Jesu synvinkel. Att även Jesus vid 12 års ålder diskuterade med rabbinerna i  templet i Jerusalem innan han kunde vidta sin egen ledande gärning. För att kunna det måste han veta vilka frågorna var.

Jag hade en mycket intressant förmiddag på Signums 100 års firande och vill varmt rekommendera alla att läsa tidskriften Signum om de får tillfälle till det!

1 kommentar:

  1. Det låter som en dag med riktigt intressanta och tänkvärda föredrag! Tack för att du berättar om dem!

    SvaraRadera