måndag 30 mars 2020

Teaterrecension: " Utvandrarna"; av Vilhelm Moberg, i regi och koreografi av: Mats Ek, på: Kungliga Dramaten i Stockholm/ Recension av: Marika Frykholm

Jag har sett, " Utvandrarna", av den svenske författaren och journalisten Vilhelm Moberg, ( f. 20/ 8 1898- d. 8/8 1973) som var framförd på: Kungliga Dramaten i Stockholm. Regi och koreografi av: Mats Ek.

" Utvandrarna", av:  Vilhelm Moberg, på Kungliga Dramaten i Stockholm, här i regi och koreografi av: Mats Ek, handlar om bonden Karl- Oskar som träffar och förälskar sig i och giftr sig med sin blivande hustru, Kristina Nilsson.

Karl- Oskar tar över sin fars bondgård, hans far blir då" satt på undantag" som det hette på den tiden. Karl- Oskar och Kristina får flera barn, men dnär den ena dottern Anna dör så bestämmer sig Karl- Oskar tillsammans med sin bror Robert som har varit dräng hos en elak storbonde och blivit misshandlad av denne storbonde, att de ska utvandra till Amerika för att där börja ett nytt och bättre liv som de hoppas på.

Med sig på resan tar de den yngre brodern Roberts bäste vän, en av drängarna från den elake storbondens gård, och den nyfrälste mannen Daniel, som hotas med rättegång för att han har delat ut nattvarden i sitt hem utan att vara prästvigd, och Daniels hustru Inga- Lill som dör på resan tilll Amerika. Samt även horan Ulrika  och Ulrikas dotter som Karl- Oskars bror blir förtjust i på resan med det livsfarliga skeppet på vägen mot Amerika. Landet som de hoppas ska ge dom den frihet och rikedom och lycka som de alla hoppas få därborta.

Jag tyckte att föreställningen, " Utvandrarna", av: Vilhelm Moberg, här på Kungliga Dramaten i Stockholm i regi och koregorafi av: Mats Ek var en mycket bra, sorglig och väven vacker föreställning som handlar om livet, döden, kärleken och även om det stora äventyret. Som resan till det nya landet i den nya världen Amerika blir.

Jag tyckte även att scenografin var väldigt häftigt gjord. Och jag tyckte mycket om musiken och skådespelarnas kläder som jag verkligen tyckte skildrade livet i det enkla och fattiga bondesamhället i Sverige förr i världen. Jag vill varmt rekommendera alla att se: " Utvandrarna", av: Vilhelm Mobrg, i regi och koreografi av Mats Ek på Kungliga Dramaten i Stockholm. Man kan hitta den om man googlar in på " Menyn" på Kunglgia Dramatens hemsida om jag inte tar alldeles fel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar