lördag 19 februari 2022

Engelskt kostym- drama recension: " The Turn of the Screw"= Svensk översättning: " Skruvens vridning"/ Av den Amerikanske författaren som kallades för: " Amerikansk- Britten": Henry James: f. 1843- i U. S:.A- d. 1916/ Recension skriven av: Marika Frykholm

 Jag har sett delar av ett engelskt kostym- dramaa film som är baserad på en roman som heter: " The Turn of the Screw= den svenska översättningen: " Skruvens vridning", " av den Amerikanske författaren som kallades: " Amerikansk- Britten", Henry James, ( f. 1843 i Amerika- d. 1916. ) 

Filmen: " The Turn of the Screw"= " Skruvens vridning", av: Henry James handlar om hur en kvinnlig guvernant kommer till London för att träffa sin potinetiella arbetsgivare, ( här spelad av: Colin Firth), som har ansvaret för sinat´två föräldralösa brosbarn, lille MIles som är på en interantskola, och lilla Flora. 

Tyngdpunkten i farbrorderns arbetsuppgifter till den unga, kvinnliga guvernanten blir att hon får under inga omstänidhgeter kontakta honom oavsett vilka svårigheter som kan tänkas uppstå. Hon måste möta alla svårigheter själv och aldrig kontakta honom eller besvära honom på något sätt. Detta är referat både till filmen: " The Turn of the Screw"= " Skruvens vridning"; samt inledningen av romanen med samma titel. 

Guvernanten blir ganska tagen av barnen, syskonparet lille Miles och lilla Floras fabror. Hon lovar att genomföra uppdraget hon har fått. 

Väl på plats på slottet Bly där barnen Flora och Miles har sitt hem på sin farbrors egendom så märker den unga kvinnliga guvernanten snart att allt inte står allldeles rätt till. En dag ser hon en okänd man med rött hår stirra ner på henne från slottet Blys torn. ( Detta är referat till romanen och filmen: " The Turn of the Screw":= " Skruvens vridning", av: Henry James. ) 

Spänningen och mystiken stegrar. Jag tänker inte avslöja allting här.

Jag har även läst någonstans att analytiker av romanen: "The Turn of the Screw"= " Skruvens vridning" av den Amerikansk födda författaren:  Henry James är osäkra på om spökena ska vara, " på riktigt", eller om de ska vara, " en produkt av den kvinnliga guvernantens fantasi":  ( Citat av för undertecknad författare eller om det kan ha varit en tidnings eller bokaartikel- ber om ursäkt att jag inte kommer ihåg varifrån detta citat härstammar ifrån och ber författaren/ författarna härav så mycket om ursäkt för detta misstag av undertecknad!) Det kan hända var från min mycket spännande och intressanta distanskurs från för några år sedan som jag läser om nu under vårterminen - 2022  som heter: " Barn- och skräckfantastik" ! På distans med Linnèuniversitetet. Denna kurs ges på distans även då det inte är pandemin. Kan varmt rekommendera denna kurs för den som är road av barn- ungdomslitteratur samt även skräck för barn! Tror även att denna kurs lämpar sig alldeles utmärkt även för förskollärare( vilket jag inte kunde bli!) samt även för lärare( vilket jag inte är!)  

Men jag vill varmt rekommendera alla att se filmen:" The Turn of the Screw" av Henry James från år 1999 med Colin Firth i huvudrollen som det unga syskonparet lille Miles och lilla Floras farbror!

Filmen;: " The Turn of the Screw" baserad på Henry James roman med samma titel finns i skrivande stund, lördagen 220219 att se på Youtube. 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar