lördag 12 februari 2022

Engelsk dramafilmrecension " Emma"/ I regi av: Autmn de Wilde/ Basera på den världsberömda engelska 1800- tals författarinnan Jane Austens roman: " Emma"/ Recensions skriven av: Marika Frykholm


 Jag har sett en engelsk kostymdrama film: " Emma", i regi av: Autumn de Wilde, baserad på den världsberömda engelska §800- tals författarinan: Jane Austens roman: " Emma". 

Den engelska kostym drama filmen: " Emma", baserad på den världsberömda engelska 1800- tals författarinnan jane Austens roman: " Emma", handlar om den unga flickan, Emma som bor i den lilla staden Higbury och som älskar att spela äktenskapsmäklerska. Tills, som filmen inleds med citat från romanen: " Emma";  " sitt 21 år hade Emma aldrig upplevt något särskilt uppseendeväckande". ( Fritt översatt av undertecknad från romanen och filmen: " Emma", i regi av: Autmn de Wilde, samt romanen: " Emma"  , av: Jane Austen.)  

Men så blir Emma nyfiken på en ung flicka på Mrs. Goddards internatskola för flickor som heter: Miss Smith. " Misst Smith", som för att ytterligare citera romanen och filmen: " Emma", i regi av: Autumn de Wilde, av  Jane Austen, " kom från obetydliga förhållanden, och ingen visste vilka hennes föräldrar var". ( Fritt översatt av undertecknad.) 

Men Emma övertygar Miss Harriet Smith att tacka nej till ett frieri av en man som Emma Woodhouse tycker är alldeles för obetydlig för hennes väninnan. Då blir Emma Woodhouse`s fars gode vän, Mr. Knghtley som har känt Emma Woodhouse sedan barnsben, rosenrasande och skäller ut Emma Woodhouse, ( dom har något slags släkstskap med varandra men är inte särskilt nära släktingar om jag har förstått det rätt) med kommentaren att med tanke på: "MIss Harriet Smiths oklara förhållanden om hennes börd om vem hon är och vilka hennes föräldrar var, så är det rent idiotiskt att uppmuntra henne till att tänka sig ett äktenskap med en gentleman då den mannen som friade till henne står så högt över hennes ringa börd som tänkas kan både materiellt sett och förståndsmässigt sett": ( Citat från: " Emma" av Jane Austen. ) 

Jag ser om filmen: " Emma" baserad på den världsdberömda engelska 1800- tals författarinnan: Jane Austen roman med samma titel. Emma älskar att leka äktenskapsmäklare. Men på grund av att hon inte alltid riktigt har klart för sig de karaktärer hon vill para ihop sin väninna med blir utslaget inte riktigt som hon har tänkt sig. Då hon försöker para ihop sin unga väninna MIss Harriet Smith som är en mycket trevlig och alldeles förtjusande ung kvinna med prästen i Highbury visar det sig att Mr. Elton, prästen) är förälskad i Emma själv. 

Emma blir nära vän med Miss Smith och tar sig an att finna ett bra äktenksapligt part åt henne. Men misslyckas ganska gruvligt flertalet gånger.

Jane Austen har skrivit sex romaner:

" Pride and Prejduice"= " Stolthet och fördom"

" Sense and Sensibility"= " Förnuft och känsla"

" Mansfield Par"

" "Emma"

" Pursuasion"

Samt ett par novelssamlingar som till exempel: " Lady Susan", och: "  The Watsons"

Samt även den oavslutade romanen: " Sanditon"

Den världsberömda engelska 1800- tals författarinnan Jan Austen är välkänd för att i sina romaner skriva om kärlek och romantik. Men jag har även lyssnat på ett program på Youtube där programledaren förklarade att Jane Austen var lika mycket intresserad av att förklara och få fram det oerhört viktiga i att man gifte sig av förnuftiga skäl och inte bara av känslomässiga. Och att det var precis lika viktigt att inte gifta sig utan att ha en anständig inkomst att leva av.

Huvudpersonen, Mr. Knightley, som har vuxit upp tillsammans med Emma, läxar ständigt och jämnt filmen igenom upp Emma på grund av Emmas bristande insikt om hur ett lyckat äktenskap borde te sig.

Jag vill varmt rekommendera alla att se filmen: " Emma" i regi av: Autumn de Wilde baserad på Jane Austens roman: " Emma"! 

I skrivande stund finns den engelska kostymdrame filmen:"  Emma" i regi av: Autum de Wilde i jnuari lördagen 220213 att ladda ned på Netflix. 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar