söndag 27 februari 2022

Filmrecension från Moderna musèet i Stockholm söndagen 220227: " Hjälp de döda"/ En film som bygger på dödsdoulan Every Ocean Huges erfarenheter att ta hand om döda kroppar och döende människor i en serie workshopar som hon har deltagit i/ Från en queer synvnikel om att leva och dö på jorden i den tid som finns på jorden(/ Recension skriven av: Marika Frykholm


Idag; ( söndagen den 220227) ,  hamnade jag av en slump på en  utställning  av konstnären och dödsdoulan  : Every Ocean Hugen  på det Moderna musèet i Stockholm som var en utställning som är framförd som en filmvisning som heter: " Hjälp de döda", om människor som är queer och hjälp till dom i deras stund på jorden".

Detta är verkligen ett område som vi i vårt moderna samhälle pratar alldeles för lite om. Och jag förstår om många människor har oerhört svårt att närma sig detta samtalsämne överhuvudtaget just på grund av att det är så oerhört känslomässigt laddat. Därför: Hoppa över denna recension om ni känner att ni inte orkar läsa den vidare!

Denna filmatisering är framställd av dödsdoulan : Every Ocean Hughes som behandlar människors stund på jorden. Den är framställd efter en serie workshopar som Every Ocean  Hughes har deltagit i. 

Jag blev oerhört inspirerad för det var så många aspekter av döden, och själva dödsögonblicket och hur man ska tänka på att hjälpa nära och kära i en sådan situation som jag uppriktigt sagt aldrig haft i min vildaste fantasi. 

Så som till exempel så berättade Every Ocean Hughes om en man som ville bli valmat då han hade gått bort. Och om att det finns företag ( nu nämnde hon inte vilka länder dessa sorters företag finns att få tag i) ,  som hjälper till för mycket låga priser att hjälpa anhöriga att välja vilka kläder den bortgångne ska ha på sig vid begravningen. 

Och hur man inte ska säga till en flicka som nyss mist sin far: "Jag förstår verkligen hur du sörjer": För det är inte alls säkert att hon faktiskt sörjer sin hädangångne far.

Jag vill varmt rekommendera denna filmatiserade utställning av ddsdoulan  Every Ocean Hughes! 

Detta särskilt med tanke på alla de praktiska detaljer som Every Ocean Hughes så finkänsligt tar fram i sin filmiatiserade utställning.

 Om alla de praktiska saker av döendet man har att ta hänsyn till. 

 Och hur viktigt det är att respektera den dödes/ dödas / hens sista vilja i frågor . 

Som till exempel vilken musik som ska spelas på själva begravningsakten.

 Hur den döde/ döda/ hen  vill ha begravningen. Vilka som får närvara vid begravningen. 

Just idag söndagen den 220228 finns denna filmiatseriade utställning av konstnären och dödsdoulan : Every Ocean Hughes på det Moderna musèet i Stockholm. 

Idag var sista dagen den filmatiserade utställningen av konstnären och dödsdoulan Every Ocean Hughes filmatiserade uställning: " Hjälp de döda" visades på det Moderna musèet i Stockholm.s

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar