torsdag 22 december 2022

Ett julbokstips: " Magisk jul"/ " Traditioner, myter och övertro från vikingatid till idag""/ " En julbok för hela familjen"/ " En julbok för hela familjen"/ Författare: Line Therkelsenmmed Sissel Steneby/ Tips ditlagd av: Marika Frykholm

 Jag har börjat läsa en julbok som heter: " Magisk jul",  om traditioner, myter och övertro från vikingatid till idag": " En julbok för hela familjen": Av författarna: Line Therkelsen med Sissel Steneby.

Som bland annat handlar om hur man förr i tiden trodde på tomten som bodde på gården och som hade kontakt med de underjoridska": 

Tomten kallades bland annat för: " Tomtegubben, gårdstomten eller för tomtrået". 

Ett stycke i julboken:"  Magisk jyl" heter: " Lite extra snäll i jul". Som handlar om hur man förr i världen skulle hålla sig väl med huldran och gårdstomten och andra övernaturliga varleser som tomtar och troll särskilt till jjulen.  Citat enligt julboken: " Magisk jul" " Lite extra snäll i jul" handlar om hur prästen ibyn visade lite extra generositet och: " gav de fattiga allmosor till julen". ( Se sidnummer: 62 i: " Magisk jul") 

Ett avsnitt i julboken: " Magisk jul" heter: " Håkon den äldre på juleblot" och handlar om hur den blivande kung Håkon av Norge fick rådet att föra in kristendomen försikitgt i landet och låta vikingarna fortsätta med sitt " juleblot" mot att dom flyttade det till den 25 december och vidtog måttliga former av juleblotet.( Se sidnummer: 46 i: Magisk jul av författarna: Line Therelsen och Sissel Steneby:)

I ett avsnitt av denna julbok: " Magisk jul" som heter: " Vi bakar julkakor"( se sidnummer: 56 i julboken: " Magisk jul av författarna: Line Therkelseon och Sissel Stenby( å berättats det om hur nunnorna bakade pepparkakor som de använde som medicin mot bland annat dåligt humör, citat från: Magisk jul: " För alla vet ju att man blir snäll av pepparkakor":( Se  vi bakar julkakor  av författarna: Line Therkelseon och Sissel Steneby.)



I denna julbok: " Magisk jul" så framträder en värld full av tro på magi, övertro, tomtar och troll, och huldror och andra övernaturliga väsen från den svenska folktron. Det är otroligt fascinerande att föreställa sig som läsare att detta var vardag för människor för flera 100 år sedan. Då tog man denna övertor på det fullaste allvar så som att hålla sig väl med tomtegubben på gården". ( Se  julboken: " Magis jul" av författarna: Line Therelson och Sissel Steneby.  inte ordagrant. ) 



Jag vill varmt rekommendera denna härliga julbok som dom rekommenderar för författarna så här i juletid.

Detta är skrivet den 221222. Alltså två dagar före julafton. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar