torsdag 1 juli 2021

Poddrecension: " Livet i landet"/ Av: Journalisterna Linda Thulin som startade denna podd och LIndas kollega och kompis: Roger Bengtsson/ Avsnitt 1: " Anna"/ Recension skriven av: Marika Frykholm

 Jag läste ett sådant otroligt intressant inlägg i Svenska dagbladets kulturdel denna torsdag i juni 2021, som handlade om en relativt nystartad podd som har namnet: " Livet i landet".

Landet  här säger journalisten Linda Thulin som startade denna podd i mars 2021 avser då: Landet Sverige, alltså inte främst landsbygden utan begreppet landet avser enligt Linda Thulin hela landet Sverige. 

Linda Thulin presenterar sig själv i detta detta det första poddavsnittet av:" Livet i landet" med att berätta att hon själv är utbildad journalist sedan hon gått journalisthögskolan för 25 år sedan. Hennes medarbetare, gode vän, och likaledes kollega, Roger Bengtsson som tror att han kommer att bli kallad för: " Benke", är med i själva presentationen i detta första poddavsnitt av: " Livet i landet".

I detta första avsnitt av podden: " Livet i landet", så handlar berättelsen om en kvinna som vill bli kallad för " Anna". Linda Thulin berättar i sin presentation att hon vill berätta om helt vanliga svenska medborgare. Sådana som kanske inte alltid annars i stora nyhetssammanhang får sina röster hörda.

I detta avsnitt handlar det alltså om " Anna" som egentligen heter någonting annat. Men " Anna" berättar LInda Thulin hade fått nys om Linda Thulins nya poddserie i Linda Thulins förra program och hört av sig. Hon skrev ett mail till Linda Thulin där hon berättade om hur hon och hennes barn höll på att förlora tyngdpunkten i sin tillvaro": Förklaringen kom senare: " Anna" fick vid 42 års ålder diagnosen: ADHD.

Jag vill bara här inflika att jag som skriver detta har själv en diagnos, en kromsomskada som jag fick vetskap om en relativt hög vuxen ålder. 

Därför stor igenkänningsfaktor från mig som skriver detta. 

" Anna" beskrev sin vardag som ett enda kaos. Hon är bra på att starta men inte alltid genomföra nya projekt. Linda Thulin beskriver " Anna" som mycket konstnärligt lagd och som trots allt trivs ganska bra i sitt kaos på hemmaplan. 

En psykiatriker vid det sociala, Ylva Gindsberg, ( jag ber om ursäkt om jag inte hann uppfatta efternamnet helt korrekt!) berättar om hur hon och hennes kolleger försöker hjälpa människor med diagnosen ADHD och de konsekvenserna som denna diagnos får i deras liv. 

Jag vill varmt rekommendera alla att lyssna till podden: " Livet i landet"! Detta på grund av dess intressanta innehåll och gripande människoöde som här framträder i Linda Thulins berättelse om kvinnan " Anna" med sin ADHD diagnos. Och hur " Anna" kämpar för att få ordning på sin kaotiska tillvaro och sin något kaotiska vardag. 

Om man går in på podden: " Livet i landet" och skrollar till slutet så kan man också få veta vart man kan donera en summa pengar om man som lyssnare vill stötta denna sortens journalistik. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar