söndag 11 juli 2021

Radiorecension: " Häxmorden"; med bland annat författaren: Jan Guillou och museipedagogen: Maria Nordlund med flera/ Radiokanal: P1/ Recension skriven av: Marika Frykholm

 Jag har lyssnat en del till det mycket intressanta radioprogrammet: " Häxmorden", med bland andra författaren: Jan Guillou, och museipedagogen Maria Nordlund, samt en dam som har forskat mycket kring häxmorden i just Ångermanland vars egen anmoder Elisabet, blev utpekad som " häxa".

Programmet  handlar bland annat om historien om hur flickan Gertrude och hennes pojkamrat som är ute och vallar getterna, då getterna sticker iväg över älven så att flickan Gertrude tvingas att vada genom det grunda älven för att hämta tillbaka getterna. Pojken tvingas att försvara sin manlighet inför sin far, och hittar då på att " Gertrude h ar använt sig av trolldomskrafter så som att kunna gå på vattnet", för att, " Hämta tillbaka getterna till säkerheten på land", citat från radioprogrammet:" Häxmorden".

Ledaren för programmet berättar att häxprocesserna i just Sverige tog sin avstamp i mitten av 1600 talet och förklaringen var att Sverige dåförtiden var ett mycket fattigt land och att samhällsklasserna hade enorma avstånd mellan varandra. Detta enligt  radioprogrammet: " Häxmorden" i P1 år 2021. 

Jag vill varmt rekommendera alla att lyssna till detta radioprogram! På grund av dess intressanta information ur Sveriges historia. Häxprocesserna ägde ju rum i många andra länder världen över. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar