torsdag 2 januari 2020

Bokrecension: "Kortets hemlighet", av: Eva Christina Johansson/ Recension av: Marika Frykholm

Jag har läst en barn- och ungdomsspökhistoria som heter: " Kortets hemlighet", av den svenska barn- och ungdomsboksförfattarinnan Eva Christina Johansson som jag tyckte var jättebra och mycket spännande för att inte säga lagom läskig.

" Kortets hemlighet", av:Eva Christina Johansson handlar om tvillingsystrarna Ella och Ida som kommer tillsammans med sina föräldrar till en sommarstuga som de har hyrt över sommaren som heter: Torpet. Ella är den nyfikna av de två systrarna, Ida är något mera försiktig och inte lika äventyrslysten av sig och inte lika sugen på spännande och läskiga saker som Ella är.

Ella hör röster som pratar inne i sin garderob. Hon får också en rejäl smälla v sin bokhylla. Men dessförinnan har hon sett en blodfläck på kyrkan i byns ena vägg och träffat en  gubbe som heter Isak som berättar att blodfläcken kan bara vissa människor se. Det är ett märke efter ett mord av en ung flicka som hette VIlja som levde för nästan 100 år sedan. Vilja dog och den som befanns skyldig var en ung pojke som hette Erik.

Ella vill börja forska i den gamla  mordgåtan. Hon träffar pojken Dani som Isak har sagt jobbar på kyrkogården och som kan berätta mera för henne. Danie berättar för Ella att han har sett Viljas ande. Det tror sig Ella också ha sett. Men då hon beskriver VIlja som mycket ljus blir Dani förvånad för han säger att VIlja hade mörka flätor och svarta kläder oå sig.

Ella blir alltmer nyfiken. Ska hon kunna lösa den gamla 100 åriga mordgåtan och hur ska det gå till?

Jag tycker att barn- och ungdomsspökhistorien, " Kortets hemlighet", av: Eva Christina Johansson är en jättebra, och lagom läskig och väl värd att läsa barn- och ungdomsspökhistoria. Det är spännande att lära känna de olika karaktärerna, först och främst Ella och hennes tvillingsyster Ida. men också de andra karaktärerna i historien, den äldre gubben Isak, och pojken Dani som jobbar på kyrkogården. Samt även de spökande  gestalterna Erik och hans väninna Vilja.  På spelkortens baksidor står samma text hela tiden: " Rädda Vilja". Ella undrar vad det kan betyda?

Jag vill varmt rekommendera alla att läsa: " Spelkortets hemlighet" , av: Eva Christina Johansson!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar