måndag 13 januari 2020

Romanrrecension: " Dödsbo",av. Mia Öström/ Recension av: Marika Frykholm

Jag har läst en barn- och ungdomsspökhistoria som heter: " Dödsbo", av den svenska författarinnan, MIa Öström.

" Dödsbo", av: Mia Öström handlar om flickan Nino som tillsammans med sin mamma flyttar in i en lägenhet i ett riktigt gammalt hus där alla saker står kvar efter det att den förra ägarinnan dog. Nino får förklarat för sig att det kallas för ett dödsbo då man på detta sätt får överta en avliden människas tillhörigheter i ett hus eller i en lägenhet som det handlar om här.

Men Nino upptäcker snart att det är något märkligt med  huset som hon och hennes mamma har flyttat in i. Då hon ska somna den första natten i det nya huset i den nya sängen så hör hon några barn på den andra sidan väggen som hon tror att det måste vara sjunger den gamla visan: " Bro, bro breja, stockar och stenar, alla goda renar, ingen slipper här fram, här fram, förrän han säger sin kärestas namn. Vad heter han?" ?

Nino undrar vilka barn det är som får vara uppe så sent på natten. Klockan är närmre midnatt ser hon sin klockradio.

Nino upptäcker även en lönndörr som leder in till en gammal dams lägenhet. Damen ifråga har en mycket lång svart sidenklänning som frasar i golvet då hon rör sig. Damen frågar Nino om hon spelar kort. Utanför damens fönster hörs det ljudet av hästhovar mot gatustenarna.

Nino lär även känna en pojke i hennes ålder som även han bor i samma hus som Nino och hennes mamma. Pojken heter David och bor tillsammans med sin pappa, Danne. Davids föräldrar liksom Ninos är också skida . David och Nion blir snart vänner och försöker tillsammans lösa  husets gåta. Vem är damen i lägenheten bakom lönndörren som Nino har träffat? Varför finns inte lägenheten bakom lönndörren då Ninos mamma öppnar lönndörren som Nino har ställt en stol framför? Och vem var portvakten Elise Lundberg som Nino och David hittar ett gammalt foto på på det närmast liggande biblioteket? Och varför är det så många kajor som väsnas i trädgrenarna utanför Ninos och hennes mammas lägenhet?De sprider en hemsk lukt omkring sig.

Jag tycker att barn- ungdomsspökhistorien, " Dödsbo", av: MIa Öström är en jättespännande och lagom läskig spökhistoria full med oväntade äventyr som innehåller mycket spänning. Jag vill varmt rekommendera alla att läsa barn-- och ungdomsspökhistorien, " Dödsbo" av: Mia Öström! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar