torsdag 2 januari 2020

Museirecension, " Fredrika Bremer marmor projektet";;; Nationalmusèet i Stockholm torsdagen 20200102/ Recension av: Marika Frykholm

Torsdagen den 20200102 var jag på en mycket intressant filmvisning på Nationalmusèet i Stockholm om ett projekt som handlade om den svenska 1800- tals författarinnan, Fredrika Bremer. Projektet hette: Fredrika Bremer projektet.

Fredrika Bremer, ( född: 17 augusit 1801- död: 31 december 1865) var en ledande litterär personlighet som då hon anlände till New York med båt blev mött av hundratals personer. Nationalmusèet i Stockholm har gjort en marmorskulptur som de hade som projekt under 2017 då dom hämtade välkänd marmor från Carrara i Toscana i Italien dit många välkända konstnärer såsom Fogelberger har hämtat sin marmor för att kunna göra sina skulpturer.

Enligt denna filminspelade intervju om Fredrika Bremer marmorprojektet från 2017 så valde man att göra en modern marmorskulptur av den välkända svenska inom litterära kretsar ledande författarinnan Frdrika Bremer inte på grund av hennes undersköna yttre utan på grund av hennes litterära personlighet. Fredrika Bremer själv var extremt missnöjd med sitt utseende. Bland annat så hade hon komplex över sin stora näsa som man även gjorde narr av. Men Fredrika Bremer hade en genuin nyfikenhet och ett oerhört stort intresse av att samtala och vara tillsammans med sina medmänniskor och hon hade även underbart  strålande ögon.

Jag vill varmt rekommendera alla att besöka det relativt nyöppnade Nationalmusèet i Stockholm och den filmvisningen som bland annat behandlar Fredrika Bremer marmorprojektet finns på det nedre planet på Nationalmusèet i Stockholm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar