söndag 14 juni 2020

" Behind Closed Doors": Om den världsberömda engelska 1800- tals författarinnan Jane Austens liv/ Timeline/ Recension: Marika Frykholm





Jag har just sett ett program som heter: " Behind Closes Doors", om den världsberömda engelska 1800- tals författarinnan Jane Austens liv.

Man får följa hur Jane Austen börja skriva redan i unga år. Man får följa hennes fotspår i " Jane Austen Country" som pragramledaren Lucy kallar det för.

Man får även se hur programledaren Lucy tillsammans med en arkeolog går runt en tänkbar plats i Steventon där Jane Austens föräldrahem kunde tänkas ha funnits. Jane Austens far var en " rector", det vill säga en slags präst. Jane Austen hade många syskon. En av hennes bröder blev placerad hos rika släktingar. I ett stort gods. Då den rika släktingen dog hoppades Jane Austen som ännu var opublicerad och ogift något som den tidens engelska överklassdamer såg som ett fruktansvärt öde, alltså att vara ogift, på att ärva denna bortgångna släkting.

Så blev dock inte fallet. Men det stora  huset som den rika avlidna släktingen hade haft blev föregångare till några av Jane Austens mest berömda romaner såsom: " Stolthet och fördom", och även, " Mansfield Park".

Man får även se det hus där Jane Austen gick på bal och träffade en tänkbar friare, en ung juridikstuderande som hon mötte på en bal hos en gemensam gift väninnan. I grevskapet Hamphiret i England. Dessvärre ansåg den unge juridik studerandens familj inte att Jane Austen var fin nog för denne unge juridikstuderande eftersom han då han var färdigutbildad jurist skulle få många yngre syskon att försörja.

Jane Austens romaner är vida kända för att handla om kärlek, romantik och intriger om att fånga den  " rätte" mannen. Som gärna skulle vara rik och välbärgad för att äktenskapet skulle räknas som riktigt lyckat.

Då Jane Austen dog hade hon inte tjänat mer än cirka 650 pund om jag inte minns siffran helt fel. Men det skulle inte dröja så väldigt länge förrän hennes ryktbarhet blev vida känd.

Jag vill varmt rekommendera alla att se programmet: " Behind Closed Doors" om Jane Austens lvi och författarskap på Youtoube!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar