söndag 21 juni 2020

Pjäs: " Fröken Julie"; av: August Strindberg, ( f. 22/ 1 1849- d. 14/ 5 1912)/ Recension: Marika Frykholm



Jag har läst: " Fröken Julie", av den välkände svenske författaren: August Strindberg. F. 22/ 1 1849 i Stockholm,,- d. 14/ 5 1912, i Stockholm.

Den oerhört sorgliga, och tragiskt pjäsen: " Fröken Julie"; handlar om hur den rika  grevedottern Fröken Julie på själva Midsommarnatten tar sig till att försöka förföra den fattige statarpojken och drängen, Jean. Mitt framför ögonen på drängen Jeans sovande fästmö, Kristin som arbetar som köksa i den rike greven, Fröken Julies fars, hus.

Fröken Julie har alldeles nyligen då pjäsen tar sin början gjort slut med sin fästman. Men drängen Jean är övertygad om att det är fästmannen som slagit upp med den rika Fröken Julie.

Fröken Julie har sedan barnsben fått lära sig att bete sig som en man fast hon är kvinna, och av sin mor som inte lever längre fått lära sig att hata allt vad mansfolk heter.

Drängen Jeans fästmö,, köksan Kristin är en djupt from kvinna som på Midsommardagen tänker gå i kyrkan och försöker få den motvillige drängen Jean att gå med henne.

Fröken Julies förförelse av den fattige statarpojken och drängen Jean ser till en början nästan lovande ut men mot slutet står det alltmer klart att stataarpojken och drängen Jean bara har dragit fördel av situationen som Fröken Julie sätter honom i då hon först har tvingat honom att dansa med honom på själva Midsommarnatten. Och det mitt framför allt folket på gården.. Alla kunde se dom, drängar och pigor och göra sig löjliga över dom.

Fröken Julie tror först på statarpojken och drängen Jeans försäkran om att de ska rymma sin väg och sätta upp ett hotell tillsammans i Schweiz och därmed undvika skandalen och Fröken Julies far, grevens vanära som deras tilltag måste medföra.

Men mot slutet av pjäsen står det alltmer klart att statarpojken och drängen Jean bara har dragit fördel av situationen och inte tänker hjälpa Fröken Julie på något sätt.

Jag tycker att August Strindbergs pjäs: " Fröken Julie"; är en mycket sorglig och samtidigt en mycket intressant historia om den tidens klassmotsättningar. Hög och låg kunde inte få varandra ens i sagan.

Jag vill varmt rekommendera alla att läsa August Strindbergs pjäs: " Fröken Julie"!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar