måndag 15 juni 2020

The Brilliant Bronte Sisters/ Youtoube/ Recension av: Marika Frykholm





Jag har sett en film om: " The Brilliant Bronte Sisters" på Youtoube. Med en kvinnlig presentatör.

Youtoube- filmen, " The Brilliant Bronte Sisters" handlar om de tre världsberömda , engelska Viktorianska förrfattarinnorna, sysstrarna: Charlotte, Emily, och Anne Bronte som levde hela sina i sin far Patrick Brontes prästgård på hedarna i grevskapet Yorkshire i England.

Charlotte, Emily, och Ann Bronte uppfostrades som enda överlevande barn tillsammans med den överlevande brodern Branwell Bronte, ( de hade två systrar som hade dött i tidig ålder och deras mor Mrs. Maria Bronte dog i Cancer. ) Syskonen Bronte togs om hand av deras moster, Aunt Bronte som bodde tillsammans med dom i deras fars, Patrick Brontes prästgård i grevskapet Yorkshire i England.

Charlotte har skrivit novellerna: "", ( som är hennes egentliga första skrivna novell), " Jane Eyre" och: " Villette" som utspelar sig i Belgien och där hon behandlar sin förälskelse i sin professor, Professor Hegel till vars skola hon och hennes systrar skickades för att förbättra deras utbildning bland annat i franska eftersom de hade för avsikt att öppna en skola vid hemkomsten. Tyvärr blev det ingenting av med dessa skolplaner. Men tiden som Charlotte, Emily, och Ann Bronte tillbringade i Monsiuers Hegels  pensionat blev oerhört viktig för deras senare skrivande av sina noveller.

Emily Bronte är vida känd för sin enda roman: " Wuthering Heights" med den mycket kända kärlekshistorien om den gifta mannen Heathcliff och Cathy. Den har även gjorts till en känd Hollywood film.

Ann Bronte har skrivit novellen: " Agnes Grey" Som handlar om en ung kvinna vars far får ekonomiska problem då ett skepp förliser med de varor han har beställt för sin familjs framtida lycka, Agnes Greys, hennes syster och deras mor. Agnes Grey tar då tjänst som guvernant i två olika mycket rika och välbärgade familjer i England.

Brodern Patrick Bronte gick ett mycket sorgligt öde till mötes. Från att ha varit den drivande kraften i hans och hans syskon skrivande då de i unga år uppfann fantasivärlden " Angria", till att ha blivit publicerad i olika lokala tidningar var hans ambition att bli konstnär.

Men hans planer gick om intet då han då han var anställd som lärare i en familj blev förälskad, och hade en affär med sin arbetsgivares hustru och blev då avskedad snöpligen från sin tjänst som lärare. Vid hemkomsten till sin far Patrick Brontes prästgård i Haworth i Yorkshire hemföll brodern Branwell till dryckenskap och dog i unga år tätt följd av systern Emily Bronte.

Den enda överlevande systern Charlotte Bronte, nu en erkänd författarinna gjorde sitt bästa för att henne och hennes systrars noveller skulle bli erkända. De hade tidigare givit ut dom under psedonumerna: Curris, Elllis, och Acton Bell.

När det Viktorianska England fick vetskap om att det var tre engelska kvinnor som hade utgivit dessa samhällsomstörtande noveller tog det storm i det Viktorianska England. Charlotte Bronte gjorde då sitt bästa för att lugna ned detta känslomässiga utbrott av upprördhet hos sina landsmän och s

Jag vill varmt rekommendera alla att se denna Youtoube film: " The Brilliant Bronte sisters"!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar