torsdag 18 juni 2020

Filmrecension: " Little Women", baserad på Louisa M. Alcotts roman: " Litttle Women"/ Recension av: Marika Frykholm




Jag har sett en film som gick på bio för några månader sedan under våren 2020 som heter: " Little Women", baserad på den Amerikanska 1800 tals författarinnan Louisa M. Alcotts roman: " Little Women".

I denna film så hoppar handlingen mycket fram och till baka mellan de två romanerna som Louise M. Alcott skrev, nämligen: 1 ) " Little Women", och 2) " Good Wives".

Man får både se hur hela historien tar sin början och hur det sedan i del två slutar med att den mellersta syster Beth dör i sviterna av den Scharlakansfeber som hon hade då hon var en liten flicka.

Romaerna: " Little Women", och " Good Wives" utspelar sig till en början under det Amerikanska inbördeskriget då Abraham Lincoln var President i Amerika och handlar om de afrikanska slavarnas i i den Amerikanska Söderns frigivelse. Mr. March, de unga systrarna Marchs far arbetar som fältpräst i det Amerikanska inbördeskriget och då han blir svårt sjuk måste Mrs. Mrach, de fyra systrarna, Meg, den veckra äldsta storasystern, Jo, den vildsinta och humörbefängda systern som drömmer om en karriär som författarinnan,men som tvingas ta tjänst hos sin rika coh snåla faster, Aunt March,  Beth, den blyga och musikaliska systern, samt Amy, den söta och konstnärligt begåvade systerns, mor resa till sin man Mr. March som är ute i kriget för att ta hand om honom.

Som sällskap på resan får hon deras grannpojkes informator Mr. John Brooke som är våldsamt förälskad i den vackra Meg, eller Margaret som hon egentligen heter.

Då den mellersta systern Beth insjuknar i Scharlakansfeber tvingas Mrs. March att återvända hem till sina döttrar.

Den första delen avslutas med att grannpojken Lauris Lawlrence informator John Brooke gifter sig med den vackra Meg.

I den andra delen får vi följa de fyra systrarna Marchs uppväxt och hur livet i de Amerikanska norstaterna blir för dom som vuxna, unga kvinnor.

Meg, eller Margaret är då lyckligt gift med sin John Brooke. Jo tar plats som guvernant i en familj i New York där hon möter och blir god vän med en tysk professor, Beth dör i Scharlakansfeber, och den vackra, och konstnärligt begåvade yngsta systern Amy får följa med sin rika, och snåla faster, Aunt March på en resa till Europa för att utveckla sin franska och sitt konstnärsskap.

Jag tycker att filmen, " Little Women" som nyligen i börj020 gick på bio är en mycket romantisk, underhållande, varm och samtidigt en väldigt sorglig film som behandlar ämnena kärlek, systerskap, och vänskap på ett väldigt positivt sätt. Jag vill varmt rekommendera alla att se filmen: " Little Women" som finns som hyrfilm!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar