tisdag 16 juni 2020

The life of Charles Dickens/ Youtoube/ The literature of Charles Dickens/ Youtoube/ Recension: Marika Frykholms




Jag har sett två filmer, av BBC på Youtoube om den världsberömda, engelska 1800 tales författaren, Charles Dickens, ( f. 1812- d. 1870.) De heter: " The life of Charles Dickens" , och: " The literature of Charles Dickens.

Charles Dickens föddes år 1812. Familjen hade det först ganska bra ekonomiskt ställt men då de hade flyttat till London så fick fadern skulder. På den tiden kunde man få fängelse om man inte kunde betala sina ekonomiska skulder Charles Dickens blev tvingad på grund av familjens ekonomiska problem att sluta skolan vid 10 års ålder och ta arbete i en avskyvärd fabrik, något som han verkligen inte gillade detta på grund av det enformiga och monotona arbetet i fabriken. Charles Dickens besökte sin far varje söndag. Hans mor och syskon bodde för sig och Charles Dickens för sig och fortsatte sitt hemska arbete på fabriken där han var anställd.

Några år tidigare hade Charles Dickens far tagit med Charles Dickens och visat honom ett stort, vackert hus på Gadds Hill i London. " Ett sådant hus kan bli ditt om du jobbar tillräckligt bra", hade Charles Dickens far då sagt till honom. För Charles Dickens blev det ett mål att uppnå.

År 1835 träffar och gifter sig Charles Dickens med Cathrine Hogarth. Samma år får han litterär berömmelse. Charles Dickens och Cathrine Hogarth levde ihop i 20 år och fick 10 barn. Inte alla uppnådde vuxen ålder. Charles Dickens tog med sin familj till Amerika och till Italien. Charles Dickens uppfattade sin hustru Cathrine Hogarth som tråkig. Han mötte och blev förälskad i den 19 åriga skådespelerska Ellen Turner. Man har spekulerat i deras relation. En skilsmässa för en offentlig person som Charles Dickens var inte möjlig.

Det blev erkänt att Charles Dickens hade alkohol problem och att han hade en korp. Samt att hans litterära verk var sentimentalt skrivna.

Charles Dickens ville  utbilda dåtidens engelska samhälle genom sina litterära verk. Genom sina egna hemska erfarenheter som han drog nytta av som författare ville han göra allmänheten uppmärksamma på hemska saker så som barnarbete och det vidriga med det industriella samhället.  Han var uppmärksam på att de flesta kunde känna medkänsla med hans fiktiva karaktärer även om deras liv utspelade sig långt från det liv de själva levde.


Som exempel på några av Charles Dickens kända och älskade litterära verk kan nämnas:

" Oliver Twist", om fattighuspojken Oliver Twist som egentligen kommer från en familj av god börd men som på grund av en rad omständigheter slits ifrån den miljö som egentligen är hans rätta hem.





" Oliver Twist", om pojken Oliver Twist som på grund av här citerat från BBC filmen om; " The literature of Charles Dickens": " Om pojken Oliver Twist som på grund av en rad omständigheter kommer bort från den fina familj av god börd där han egentligen hör hemma".

" David Copperfield".

" A Tale of Two Cities".

" Great Expectations".
" A Christmas Carroll": Om den elaka girigbuken Ebenezer Scrooge som på Julaftons natt får besök av tre andar och sin tidigare kompanjon, Jacob Marley, för att han ska lära sig att vara lite snällare mot sina medmänniskor..

Charles Dickens dog vid 58 års ålder efter en 10 dagars  hårt arbete, år 1870.

Jag vill varmt rekommendera alla att se BBC filmerna på Youtoube: " The life of Charles Dickens", och: " The literature of Charles Dickens"!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar