måndag 26 oktober 2020

Filmrecension: " Unga Astrid"/ Recension av: Marika Frykholm

 Jag har sett filmen: " Unga Astrid", som handlar om Astrid Lindgren som ung flicka. Den börjar med att den gamla Astrid Lindgren får hälsningar på sin födelsedag med brev från många barn.

Sedan gör filmen ett hopp i tiden tillbaka då Astrid Lindgren var en ung flicka med drömmar om att bli författarinna.

Astrid Lindgren bor med sin stora familj och sin far och mor och syskon på en bondgård som ägs av kyrkan i samhället där de bor.

Därför är det ingen direkt hit då hon blir gravid utan att vara gift vilket var strängeligen förbjudet och räknades som otukt

Astrid Lindgren åker till Danmark där hon föder sonen Lars eller Lasse som hon kallar honom i hemlighet.

Lasse blir väl omhändertagen av den snälla Marie och hennes familj och andra fosterbarn. Lasse blir kvar hos Marie i Danmark.

Men då den rike redaktören som är Lasses far överger Astrid Lindgren så vill Astrid Lindgren få hem Lasse till Sverige och få hela vårdnaden om honom. 

Detta visar sig inte vara fullt så lätt som Astrid Lindgren hade hoppats. Men då Lasses fostermor, den danska Marie blir allvarligt sjuk så måste Lasse flytta hem till Astrid Lindgren till Sverige.

Detta blir inledningen till en rad komplikationer för Lasse har ju bott hela sitt liv i Danmark hos sin danska fostermor Marie och känner ju inte alls Astrid Lindgren.

Men det tar en vändpunkt då Lasse får kikhosta och Astrid Lindgrens snälla chef på bilfirman ordnar en läkare som han känner gratis åt Astrid Lindgren för att undersöka Lasse och konstaterar att det Lasse har är kikhosta och att det är bara att låta naturen ha sin gång.

Jag tyckte att filmen: " Unga Astrid", om Astrid Lindgrens liv som ung flicka gav en mycket intressant inblick i hur det kunde ha varit för den unga Astrid Lindgren att växa upp i en så pass strikt kyrklig miljö med så pass religiösa föräldrar som hon hade. Och hur det kunde vara att växa upp som Astrid Lindgren gjorde, i ett mycket strängt religiöst liv ute på landet på en bondgård. Med kanske inte så många nöjen tillhands för en ung flicka. 

Jag vill varmt rekommendera alla att se filmen: " Unga Astrid"!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar