söndag 25 oktober 2020

Konstutställningen,: " Arkadien" på Nationalmusèet i Stockholm/ Söndagen den 201025/ Recensiion av: Marika Frykholm

 Jag var idag, söndagen den 201025,  på konstutställningen: " Arkadien" på Nationalmusèet i Stockholm.

Här följer lite fakta om namnet "Arkadien" som jag skrev av från en väggplanch på själva utställningen: " Arkadien".

Namnet " Arkadien" är dels namnet på en region i Grekland, men det är också benämningen på  fantasins särskilda provins". " Arkadien är drömmen om en orörd natur dit civilisationen inte nåsom en tid före den moderna tiden där det ständigt var vår och sommar. Där består befolkningen av herdar och herdinnor, nymfer och satyrer ". " Och här utspelade sig myten och dikten under antiken":

" Hur det såg ut i det fiktiva Arkadien ville konstnärer som levde i Rom under 1600- talet bestämma sig för och det byggde de på en idè genom att vandra ut ur Rom och betraktade med en ny blick på stadens omgivningar där antika gravar och ruiner reste sig över ödsliga betesmarker. Detta blev utgångspunkten för vad som kom att kallas för; " det klassiska eller det ideala landskapet under en 200 årig period".

" Tre franska konstnärer spelade en avgörande roll i detta. De hette: Nicolas Pousrin, ( f. 1594-d. 1665), Claude Lorrain, ( f. 1604-d. 1672) samt även: Gaspard Dughet, ( f. 1615-d. 1675.. ") 

" Dessa tre franska konstnärer, Nicolas Poussrin, Claude Lorrain, och Gaspard Dughet, etablerade i detta landskapsmåleri i 200 år". 

Denna ovanstående information har jag hämtat och skrivit av från en väggplanch på konstutställningen, " Arkadien" på Nationalmusèet i Stockholm idag, söndagen 201025. 

Jag tycker att konstutställningen, " Arkadien" innehöll en mängd vackra och mycket fascinerande konstverk som det var härligt att betrakta. Man får verkligen nya intryck för att egga sin egen fantasi genom att besöka konstutställning med alla dess vackra målningar. I ett av rummen med tavlorna så förekom det även ett inspelat åskoväder!!! 

Jag vill varmt rekommendera alla att gå och se på konstutställningen: " Arkadien" med fritt spelrum för dess fantasirika innehåll och dess vackra konstverk på Nationalmusèet i Stockholm!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar