lördag 24 oktober 2020

Utställningen om Sveriges första wallrafflande journalist: Ester Bdströms tid i den lilla byn Klijuti i Sibirien/ Uställning på det Etnografiska muséet i Stockholm lördagen 201017/ Recension av: Marika Frykholm

 Jag har idag, lördagen den 201017 varit på det Etnografiska musèet i Stockholm utställning om Sveriges första wallrafflande= undersökande kvinnliga journalist, Ester Blenda Nordström som föddes år 1891 i en direktörsfamilj i Stockholm men växte upp på en gård i Småland. 

På denna gård i Småland lärde hon sig tidigt att mjölka kor vilket blev till stor nytta för henne då hon som vuxen och journalist med falsk identitet tog plats som piga på en gård i Sörmland. Resultatet blev boken: " En piga bland pigor", av: Ester Blenda Nordström.Bonden som ägde gården i Sörmland där Ester Blenda Nordström med sin falska identittet tjänade som piga kom med en egen bok för att ge " igen" på Ester Blenda Nordströms bok. Denne ägaren till gården där Ester Blenda Nordström tjänade som piga bok heter: " Ett pennskaft bland pigor".  Ester Blenda Nordström använde ofta signaturen: " Bansai" på sina artiklar.

Till den lilla byn Klijuti i Sibirien reste år 1924 Rene Malaise. Då han behövde ett ressällskap till så bestämde sig Ester Blenda Nordström för att gifta sig med honom och kunde därför som kvinna i sällskap tillsammans med Rene Malaise och ingenjören och konservatorn, Carl Sjöblom följa med på denna Rene Malaise omtalade expedition till den lilla byn Klijuti i Sibirien .

Tillsammans byggde Rene Malaise, Carl Sjöblomg, och Ester Blenda Nordström en liten stuga i Klijuti med två rum och farstu där Ester Blenda Nordström hade ett eget rum där hon hade sin skrivmaskin på vilken hon skrev sina artiklar om tillvaron i Klijuti. Byn bestod av endast 500 invånare. 

Där fanns sällskap. Där fanns teater. och det var ofta fest ute i stugorna och städes gärna upp till dans och musik.

Klimatet i Sibirien är ofta bister. Nio månader om året är det bitande kallt. Inte sällan under 40 minusgrader som det stod att läsa på utställningen om Ester Blenda Nordströms tid i den lilla byn Klijuti i Sibirien. 

Men där finns storslagen natur som vulkaner och vilda djur. 

Ester Blenda Nordström gjorde tillsammans med Carl Sjöblom och Rene Malaise långa jaktturer bland annat med hundspann. Samt även till häst  i den lilla isolerade byn Kljuiti där det även fanns varma källor på 12 mils avstånd från närmaste civiliastion,  som det även stod att läsa på utställningen på Etnografiska musèet i Stockholm.

Efter två år reste Carl Sjöblom och Ester Blenda Nordström hem till Sverige. När Rene Malaise återvände hem till till Sverige 1929 tog Ester Blenda Nordström och Rene Malaise ut skilsmässa.

1930 kom Ester Blenda Nordströms bok om sin tillvaro i den lilla byn  Klijuti i Sibirein ut. Den heter: " I vulkanens skugga", av: Ester Blenda Nordström.

Jag vill varmt rekommendera alla att gå och se denna lilla utställning om Sveriges första wallrafflande kvinnliga journalist, Ester Blenda Nordström på det Etnografiska musèet i Stockholm! Samt även här passa på att rekommendera boken: " Ett djävla solsken#,  som är en biografi om Ester Blenda Nordströms mycket äventyrliga liv, skriven av: Fatima Bremmer. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar