onsdag 28 oktober 2020

Tv- dokumentärrecension: " Våra barns hemliga liv"/ Recension av: Marika Frykholm

Jag har sett avsnitt 1 av den svenska tv- dokumentären: " Våra barns hemliga liv". 

I tv- dokumentären: " Våra barns hemliga liv", så följer två stycken pedagoger, Malin och Morgana med 50 års pedagogisk erfarenhet gemensamt bakom sig, tillsammans med psykologerna: Barnpsykologen och forskaren: Lars Klintvall Högberg, och barnpsykologen med mångårig erfarenhet av barns utveckling: Docent Malin Bergström, från ett kontrollrum hur nio stycken sexåringar som aldrig tidigare har träffats, samlas på en förskola som är till bara för att studera dom och deras betèende gentemot varandra under denna dag på den här förskolan.

Pedagogerna Malin och Morgana är tillsammans med dessa nio 6 åringar hela dagen.

Det första barnen får göra är att vara med om en samling som är brukligt på de allra flesta förskolor. Där finns bland annat Knut som älskar insekter. Han älskar även alla möjliga olika sorters faktaböcker. Men Knuts mamma vill tvinga honom att lyssna på sagor också. Då säger Knut att han tvingar sin mamma att läsa faktaböckerna också.

Dagen fortsätter med en tävling. Sorg blandas med glädje då två av flickorna vinner tävlingen och till och med får pris för det medan förlorarna får ingenting. Förlorarna finner varandra och deppar tillsammans. Tillsammans kan de finna tröst i orättvisan av att ha förlorat och inte fått ett pris.

De fortsätter dagen de tillbringar ihop med en utflykt till skogen. Alla barnen får inte lunch. Då uppstår fenomenet att barnen delar med sig till de kompisar som inte har fått någon mat. Pedagogerna Malin och Morgana ska försöka att inte ingripa. Barnpsykologerna i forskningsteamet bakom kamerorna säger att det är bara mänskliga barn som delar med sig av mat till varandra. Medan Chimpanserna bara delar med sig av maten till sina ungar.

Dagen avslutas med att de två pedagogerna, Malin och Morgana har hämtat med sig lite mera lunchmat till dom stackarna som först blev utan. 

Jag tycker att den svenska tv- dokumentären: " Våra barns hemliga liv" är en mycket intressant forskningsstudie av hur barn i olika åldrar hanterar olika situationer som kan uppstå i en grupp tillsammans med andra barn. Gläde och sorg blandat med lyckan över att få leka tillsammans både två och två, så väl som  i en grupp.

Jag vill varmt rekommendera alla att se tv- dokumentären: " Våra barns hemliga liv"! Den går på kanal 1. 

3 kommentarer:

  1. Håller helt med att serien är intressant. Det är bra att vuxna får höra att de inte ska gulla sönder sina barn!
    Tina Sundström Engelhart

    SvaraRadera
  2. Håller helt med att serien är intressant. Det är bra att vuxna får höra att de inte ska gulla sönder sina barn!
    Tina Sundström Engelhart

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Tina! Vad roligt att du gillade min recension! Jag gillade den här serien! Men jag tyckte att dom hade gjort det på ett så finkänsligt sätt just mot alla barnen på den här uppfunna förskolan just för den här seriens skull och även med hänsyn till deras föräldrar. Jag har inte hunnit se hela serien än men om den fortfarande ligger ute på svt. play vill jag gärna se färdigt hela serien.

      Radera