torsdag 15 oktober 2020

Tv- recension: Tv- serien: " Drottningarna- detta första avsnitt: Karin Månsdotter som var drottning av Sverige endast 87 dagar/ Recension av: Marika Frykholm

 Jag har sett det första avsnittet av en tv- serie som heter: " Drottningarna" som går på kanal 4. 

I detta denna series första avsnitt behandlas Karin Månsdotters liv. Karin Månsdotter var som bekant först älskarinna till kung Erik den iv. 

Honföddes i Uppland, och var fattig och blev tidigt  föräldralös då hon vid 14 års ålder jobbade på en krog i Stockholm som ägdes av den då mes välkände krögaren, och musikern på den tiden. Han hette: Gert Kantor. Man kan säga som berättaren i tv- serien: " Drottningarna" sa, i avsnittet om Karin Månsdtotter att musikern och krögaren Jack  Kantor var sin tids mest välkända nattklubbsägare.  Han förde med Karin Månsdotter till det Kungliga slottet där hon träffade kungen, Erik iv.


Några dagar efter besöket på festen på det kungliga slottet och Karin Månsdotters första möte med kung Erik den iv så skickar kungen ett smycke till Jack Kantors hustru mot att deras tjänsteflicka, Karin Månsdotter ska flytta till slottet och ingå i hans stab av älskarinnor. Programledaren kallar detta för dåtidens " trafficking".  Det ansågs som något mycket fint och eftertraktat vid den tiden att tillhöra kungens stab av kungliga älskarinnor.Detta var enligt den kvinnliga presentatötren av programmet något som var fullkomligt accepterat av folket i allmänhet. 

Karin Månsdotter blev snart kung Erik den iv:s favorit. Hon fick jobb som barnflicka åt kung Erik den iv:s oäkta dotter. Dottern heter Virgitina. Karin Månsdotter blir en mycket omtyckt barnflicka. Men hon ingår också i den stab av kungliga älskarinnor som kung Erik den iv hade liksom det var brukligt att Europas furstar hade vid denna tid. Detta ansågs som något mycket fint och eftertraktat att vara.

Karin Månsdotter arbetade på en krog då hon var endast 14 år gammal som enligt den manlige programledaren ägdes av Stockholms då mest kände typ som en nattklubbskung, Gert Cantor", citat från den svenska tv- serien: " Drottningarna del 1- Drottningen från gatan!: Den manlige programledaren tror att denne Gert Cantor då det var party  på slottet tog med sig " några av sina vackraste servitriser för att förgylla festen, däribland troligtvis även Karin Månsdotter som på detta sätt kom i kontakt med kung Erik den 14:e som tre dagar efter denna fest skickade ett smycke till Gert Cantors hustru": Citat från tv- serien Drottningarna del 1- Drottningen från gatan": Den manlige programledaren kallar detta för: " Trafficking". " För, ( citat) efter detta har Karin Månsdotter ingen möjlighet till att tacka nej till att bli kung Erik 14:es älskarinna". OM jag förstod det hela rätt.  

Karin Månsdotter steg i graderna och blev kung Erik iv:s favorit frilla= älskarinna. Det var tillåtet, till och med förväntat på denna tid att monarkerna hade en samling frillor vid sina hov. Så länge monarken ifråga gifte sig med en kvinna av kunglig börd.

Men kung Erik den iv struntae som berättaren i denna serie om: " Drottningarna " sa, "  i regelboken". Karin Månsdotter var den enda han i sin galenskap och paranoia kunde lita helt och fullt på.

Då han krönte henne, denna utfattiga  och föräldralösa och enkla flicka till drottning var det många som var emot denna kröning. Speciellt hans bror Johan som lät fängsla kung Erik iv och Karin Månsdotter endast 87 dagar efter körningen.

Mera berättar jag inte för jag vill inte förstöra nöjet för den som önskar se detta avsnitt. Men att kung Erik den iv blev förgiftad av ärtsoppa av sin egen bror Johan är ju allmänt känt. 

Jag vill varmt rekommendera denna nya  tv- serie: " Drottningarna" som nu går på kanal 4! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar