lördag 24 oktober 2020

Tv- dokumentär: " Drottningarna-i detta avsnitt. Drottning Kristina"/ Recension av: Marika Frykholm

 Jag har sett den andra delen av den nya svenska tv- dokumentären: " Drottningarna- i detta avsnitt  handlar det om: Drottnning Krisitna"!. 

Drottning Kristina är nog mest ihågkommen för att hon abdikerade från Sveriges tron och sedan år 1655 konverterade till Katolicismen och därefter bosatte sig i Rom. 

Dessförinnan för att kunna bli kvinnlig regent hade Drottning Kristina fått en mans uppfostran till kung- fast hon var kvinna.

Normalt fick kvinnor inte gå i skolan. Men det fick Drottning Kristina som uppfostrades av sin faster, Katarina efter sin faders död, krigarkungen Gustav ii Adolfs död i Lutzen 1632. 

Modern klarade inte av sin makes bortgång och ansågs därefter inkapabel till att uppfostra den blivande drottning Kristina. Därför fick Drottning Kristina tillbringa sin uppväxt hos sin faster, Katarina. Hennes faster och farbror hade en son, Drottning Kristinas kusin, Karl. Han var mycket förtjust i den blivande drottning Kristina.

Men drottning Kristina hade på ett tidigt stadium bestämt sig för att aldrig underordna sig en man. 

Hon inledde en nära, snudd på kärleksfull relation till Ebba Brahe. 

Då hon kom till Rom såg Påven på henne med mycket blida ögon. Han hoppades att hon skulle leva ett fromt, kristligt liv och att han vid behov kunde plocka fram henne då han behövde  få mera popularitet hos folket. Han bedrog sig djupt.

Drottning Kristina skaffade sig snabbt en maktfaktor i sitt nya hemland. Hon skaffade sig också ett eget hov. Men det kostade pengar. Pengar som den tidigare Drottning Kristina inte hade. Detta till trots att hon fick tvåtusen riksdaler från sitt gamla hemland. Men vet inte exakt hur stor summa detta var i dagens pengavärde. Men att det var en mycket stor summa pengar. Men inte tillräckligt. 

Så därför tänkte Drottning Kristina bli en maktfaktor även i Neapel och tänkte inleda en statskupp. Hennes egen stallmästare förrådde henne. Hon dömde honom till döden.

Efter detta fick hon inte längre åtnjuta Påvens gunst. 

Då Drottning Kristina anlände tillbaka till Sverige för en kort tid så var det i lagom tid för hennes efterträdare, hennes kusin Karl den x:s begravning. 

Men den tidigare Drottning Kristina var för all framtid bannlyst från den svenska politiken. Detta blev den sista gången hon besökte sitt gamla hemland.

De sista 20 åren av sitt liv framlevde hon i Rom. Hin inledde en nära vänskap med kardinal Azzolini. Med honom kunde hon fritt diskutera det hon alltid hade längtat efter sedan sitt möte med Rene Descaretes från då denne besökte Sverige. De samtalade om kultur och religion. 

Drottning Kristina är begravd i Rom. Hon hade en silvermask för ansiktet vid sin begravning och fick en mycket ståtlig begravning. 

Jag tycker att den nya tv- dokumentären " Drottningarna" är en mycket intressant, och absolut sevärd serie där man får en mycket lärorik insikt om historien bakom drottningarnas livsöden. Och jag tycker att alla skådespelarna från de kvinnor som spelar drottningarna till de andra skådespelarna i de avsnitt jag har sett hitills gör en alldeles fantastisk insats. Och jag gillare berättaren bakom historierna om drottningarnas livsöden. Som den här framställs. 

Jag vill varmt rekommendera alla att se tv- dokumentären: " Drottningarna" !

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar