söndag 14 mars 2021

Filmkritikerrecension, en artikel i Svenska dagbladet från den: Söndag 210314, skriven av: Journalisten Anna- Kajsa Suni som är journalist och en återkommande medarbetare i Svenska dagbladet/ Anna-Kajsa Suni är frilansfotograf och bosatt i Finland/ Recension skriven av: Marika Frykholm

 Jag har läst den oerhört intressanta recensionen av filmen om:  Tove Jansson, " Tove", från kulturdelen i Svenska dagbladet, den 210314, skriven av: Journalisten Anna- Kajsa Suni som är frilansfotograf och bosatt i Finland och som ofta medarbetar i Svenska dagbladet. 

Filmen; " Tove" som skildrar, enligt Anna- Kajsa Suni, Tove Janssons liv i efterkrigstidens 1940- 1950- talens tid i Helsingfors i Finland, är regisserad av: Zaida Bergroth, och filmen, enligt Anna- Kajsa Suni, introducerades av: Helsinki- filmi, utfrån  Eeva Putro som var en relativt okänd skådespelare, och som hade kontaktat familjen Jansson för att utforska om möjligheterna till att göra en film om Tove Jansson, " utifrån Eeva Putros manus". 

Filmen, " Tove",,är är är Finlnads Oskarssatsning, och har, enligt Anna- Kajsa Suni, setts av: 150.000 människor i Finland. Den har biopremiär i Sverige de 210409.

Tove Janssons spelas av skådespelerskan: Anna Pöjsti.Filmen skildrar Tove Janssons liv under 1940- och 1950- talen och beskriver hur hon söker sig fram som konstnär. Familjen Jansson med Sophia Jansson som är brorsdotter till Tove Janssons, Tove Janssons var alltså Sophia Janssons faster, och den övriga familjen Jansson ville att filmen, " Tove"; skulle beskriva Tove Janssons mångsidighet som konstnär. Inte bara som skaparen av " Mumintrollen". Utan vilken otroligt begåvad konstnär hon även var. 

Sophia Jansson är 50 år gammal, och, enligt denna artikel om filmen, " Tove"; ägare och styrelseordförande i familjeföretaget: Moomin- Characters.

För att här nedan bara ta med några av de böcker som Tove Jansson skrev så ska jag här nämna några stycken:

"  Kometen kommer", eller: " Kometjakten" som den hette då den först publicerades.

" Vad tror du att det hände sen"?
" Pappan och havet".

" Det osynliga barnet".

" Farlig midsommar".

Jag vill varmt rekommendera alla att läsa denna mycket spännande artikel om filmen: " Tove"; om Tove Janssons liv som konstär, i regi av: Zaida Bergroth som har Sverigepremiär den 210309! Detta på grund av att jag anser att det var en i mitt tycke mycket intressant artikel att läsa om Tove Jansson, inte bara som författare, utan att även få veta lite mera om hennes konsnärsskap. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar