torsdag 24 juni 2021

Ett reportage recension om författarinnan till romanen: " Ett djävla solsken", om Sveriges första wallrafflande journalist, Ester Blenda Nordström/ Samt ett utdrag ur en föreläsning om Elin Wägner, med flera från en distanskurs höstterminen -21 med Linnèuniversitetet som hette: " Elin Wägner- kvinnan, freden och miljön"/ Recension skriven av: Marika Frykholm

 Jag vill bara varmt rekommendera alla att se ett reportage om författarinnan: Fatima Bremer, författarinnan till Sveriges första wallrafflande journalist: Ester Blenda Nordström, romanen som heter: " Ett djävla solsken".

Och samtidigt passa på att här be författarinnan Fatima Bremer till biografin om Ester Blenda Nordström, " Ett djävla solsken" om ursäkt för att på detta sättet ha blandat in referat till en mycket intressant och lärorik distanskurs om den svenska författarinnan och journalisten, och även feministen så väl som den kvinnliga rösträttsförespråkaren, Elin Wägner som var samtida och även vän till Ester Blenda Nordström. Distanskursen med Linnèuniversitetet hette: " Elin Wägner- kvinnan, freden och miljön". Jag tror inte jag fick så många högskolepoäng men det var en mycket intressant och lärorik kurs jag läste! 

Författarinnan och journalisten, Fatima Bremer, berättar i sin egen dokumentär om att hon skulle skriva om kvinnliga pionjärer och att Ester Blenda Nordström var en utav dessa. Ester Blenda Nordström började sin journalistiska karriär som journalist på Svenska Dagbladet i Stockholm i mitten av- 1900-talet innan det första Världskriget bröt ut. Ester Blenda Nordström säger Fatima Bremer, var en äventyrare som enligt Fatima Bremer"; ville leva livet på sitt eget sätt", " och som struntade i alla i sin tids samhällets konventioner". Ester Blenda Nordström fick en idè då hon var rastlös en sommar att prova på livet som piga på en större gård i Sörmland då det hade, " enligt Fatima Bremer förts en livlig debatt om varför svenska kvinnor inte längre ville ta pigtjänst". 

Detta kom att bli en roman av Ester Blenda Nordström som heter: " En piga bland pigor". Bonden som ägde gården i Sörmland blev så  förargad över Ester Blendas tilltag att han gav ut en motbok som han gav titeln: " Ett pennskaft bland pigor", efter Ester Blendas Nordströms väninna och mycket kända svenska 1900- tals författarinna Elin Wägners roman: " Pennskaftet" som handlar om en ung, kvinnlig journalist.

Elin Wägner var även hon feminist och förespråkare för den kvinnliga rösträttsfrågan. Elin Wägner, tillsammans med några andra kvinnliga feminister var med om att starta den första kvinnliga medborgarskolan av sitt slag, Fogelstad i Sörmland med dess ägarinna, Elisabeth Tamm, med rektorn Honorine Hermline som jag hörde på en föreläsning på en distanskurs jag nyss läste med Linnèuniversitetet i Växjö som hette: " Elin Wägner, kvinnan, freden, och miljön", så sade den föreläsaren till den inspelade föreläsningen att: " Honorine Hermelin var ett socialt geni": Denna första kvinnliga medborgarskola drevs även av en kvnnlig läkare, dr. Ada Nilsson som förespråkade preventivmedlet långt innan det blev lagligt. Och Elin Wägner var även hon med om den första kvinnliga medborgarskolans grundande, samt även Elisabeth Tamm som var godsägare. Dessa kvinnor finns förevigade på Östermalms tunnelbanestation av en känd kvinnlig konstnärinna. Jag ger mig själv bakläxa och måste ta reda på denna kvinnliga konstnärs namn. 

Fatima Bremer berättar i sin intervju att då hon var journalist studerande kom hon i kontakt med den första svenska kvinnliga wallrafflande journalisten, Ester Blenda Nordström, och som hon själv säger, " blev förvånad över att det inte fanns en biografi över denna historiskt så intressanta kvinna så att hon bestämde sig för att skriva en biografi över Ester Blenda Nordström själv". 

Fatima Bremer berättar vidare att hon gjorde all möjlig resarch. Bland annat så intervjuade hon släktingar till Ester Blenda Nordström.

Fatima Bremer säger att Ester Blenda Nordström bar på en stor sorg genom hela sitt liv och det var att hon levde i en tid då det var förbjudet att, " öppet leva ut sin homsexuealitet". Ester Blenda Nordström hade en väninna som hon höll mycket av." Men hon var förhindrad att på grund av sin tids konventioner dela sitt liv tillsammans med henne". Detta enligt dokumentären på Youtube med författarinnan och journalisten Fatima Bremer, författarinnan till biografin om Ester Blenda Nordström: " Ett djävla solsken".

Den finns i skrivande stund att se på Youtube.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar