lördag 12 juni 2021

Svensk tv- dokumentär: " De utvalda barnen"/ En undersökning som letts av en tidigare elev vid Solvik skolan i Järna/ Recension skriven av: Marika Frykholm

Jag har just följt en programserie, ( dokument inifrån) om en Walldorf- inspirerad skola i Järna som heter: Solvik skolan. Där den pedagogiska inriktningen är Walldorf- inspirerad. 

En tidigare elev vid Solvik skolan, Jasper Lake, kom på idèn att ta kontakt med tidigare elever vid Solvik skolan där han själv gått som barn och ungdom. Enligt programtexten till denna dokumentärserie, står det att: " Jasper Lake kände sig utvald och priviligierad som fick gå i en annorlunda skolmiljö".

Jasper Lake beskriver hur hans barndomskull som var födda på -80- talet var de som först fick ta del av Solviksskolans skolform. Jasper Lake säger att allt handlade om, citat: " Frihet, lek, och konstnärligt skapande". Jag tror jag fick med den rätta kommentaren här.  

En person berättar hur man " lurade" skolverket. Genom att " låtsas" ha lektion. Eleverna fick höra att, " idag skulle de ha böcker och räcka upp händerna på lektionerna". Eleverna, referat från dokument inifrån: " De utvalda barnen": " Ställde gärna upp på skolans sida för de ville hjälpa lärarna och grundarna av Solvik skolan i Järna utanför Stockholm, " att kämpa för sin vision", citat från: " De utvalda barnen"; avsnitt 1. 

En annan person kommenterar att det var, " lite som en förlängd arm av -68 rörelsen", citat från avsnitt 1 av dokument inifrån tv- serien: " De utvalda barnen". 

Enligt programserien säger Jasper Lake själv då han intervjuar och låter sig själv bli intervjuad att han har endast, " ljusa och positiva minnen från sin skolgång". 

Även enligt programledaren Jasper Lakes gamla lärare, Merete, så uttrycker Merete det på det sättet, att " det börjar bli ganska kallt med Jasper Lakes undersökningar om de tidigare elevernas berättelser om sin skoltid på den Walldorf inspirerade skolan Solvik i Järna utanför Stockholm", säger Merete då Jasper Lake intervjuar henne. 

Men historien ser annorlunda ut då andra, tidigare, före detta Solvik elever kommer till tals. En del av dessa tidigare elever har känt sig utsatta för att ha, " blivit experimenterade på". Ofta, om jag förstod dokumentärserien rätt, utan att själv ha riktigt förstått detta då de själva var elever på Solvik skolan.

EN del tidigare elever kritiserar starkt skolan för att ha låtit " mobbarna ha fri tillgång till att mobba vilka de ville". Medan andra så som ledaren för denna dokumtentär- inifrån serie har endast positiva minnen från Solvik skolan. 

Personligen anser jag som har sett denna tv- dokumentär inifrån serie: " De utvalda barnen", att de tidigare elever som har uttalat sig negativt om skolan Solvik i Järna utanför Stockholm talar utifrån sin egna, subjektiva syn på skolan. Medan dessa som endast har positiva minnen från skolan, talar utfrån sin subjektiva syn på skolan och dess ideal om hur barnuppfostran ska gå till. Personligen anser jag att man måste ta hänsyn till båda sidornas olika respektive synvinkel på hur just deras personliga minnen från deras skoltid på Solvik var. Både de positiva liksom såväl som de mer negativa. Detta för att få en helhetssyn på hur Solvik upplevdes av dessa tidigare elever. Bland annat då från -80- talet. 

Rudolph Steiner är grundaren till Walldorf- pedagogiken som Solvik skolan i Järna är inspirerad av. 

Viktig rättelse av mig: Rudolph Steiner är grundaren av den Antroposofiska filosofin, som själva Walldorfpedagogiken är inspirerad av. Så långt om jag har förstått det hela på rätt sätt. 

Jag tycker att det mest intressanta med denna dokumentärserie om Solvik skolan i Järna är att så många av dessa tidigare elever antingen verkade att ha älskat Solvik skolan, eller ha avskytt den. 

Jag vill varmt rekommendera alla att se denna oerhört intressanta tv- dokumentär om Solvik skolan i Järna som fortfarande i dag 2021 driver en aktiv verksamhet men där det har ändrats säkerligen en hel del sedan den grundandes för många år sedan! Särskilt tycker jag att det är en viktig informationskälla för alla de som på något sätt har med skolundervisning att göra. 

Jag har börjat se om dokumentärserien: De utvalda barnen" som är gjord av: Dokument inifrån. Av bland annat den tidigare eleven från Solviksskolan i Järna, Jasper Lake. 

De säger i den svenska tv- dokumentärserien från Dokument inifrån om tv- serien: " De utvalda barnen" om den Walldorfinspirerade skolan Solviksskolan i Järna utanför Stockholm att grundarna av skolan med Pär i spetsen har velat: " Grunda en skola så som Rudolph Steiner själv skulle ha velat ha den". ( Citat från tv- serien: " De utvalda barnen med programledare bland annat: Jasper Lake, tidigare elev på skolan: )

Röster från skolans tidigare elever och föredetta lärare såväl som en föredetta lärare som även var grundare av Solvisskolan i Järna säger: " Det eleverna lär sig genom att dasna en timme om dagen, sjunga en timme om dagen, leka en timme om dagen- de får igen de vanliga ämnena så som mattematik och alla de andra ämnena ändå". 

" Vi var som en enda stor familj". En tidigare elev. 

" Det var som en fortsättning av- 68 rörelsen". 

" De som ville ha något annorlunda".

" Det råder en väldigt frihet på Walldorfskolor"- en röst i intervjuerna i programmet. 
" Man sätter konst och fri lek först". En röst av de föredetta elever från Solivksskolan i Järna. Som den var då på-80- tale då den ene programledaren, Jaspel Lake var elev på Solviksskolan i Järna. 

" Vi öppnade inte en bok på hela min skoltid på 9 år". ( Tror jag fick med den korrekta kommentaren här, författarens anmärkning av denna blogg.)  

I skrivande stund finns: dokumentärserien: " De utvalda barnen" att följa på svt. play.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar