onsdag 9 juni 2021

Romanrecension: " North and South"/ Författarinna: Elizabeth Gaskell/ Recension skriven av: Marika Frykholm


 Jag håller på med en engelsk 1800- tals roman som heter: " North and South", av den engelska 1800- tals författarinnan, Elizabeth Gaskell.  OBS! Inte att förväxlas med den roman om det Nordamerikanska inbördeskriget mellan nord- respektive sydstaterna på 1800- talet med samma titel!

Denna roman utspelar sig i norra England i en industristad dit snobbiga, och vackra Miss Margaret Hale flyttar  tillsammans med sin svårt sjuka mor, och sin far som har förlorat tron på sitt kall som präst. 

Väl inflyttad till denna norra industristad blir Miss Margaret Hale introducerad i stadens sociala liv dels genom fabriksägaren Mr. John Thornton som hennes far, Mr. Hale undervisar i den klassiska litteraturen. Men Miss Margaret Hale för att hänvisa till en annan mera modern roman, " Nice Work", av: David Lodge, blir också på vänskaplig fot med en oerhört fattig arbetarklassfamilj som har en dödssjuk dotter som älskar Miss Margaret Hales vackra kläder.

Mr. John Thornton förälskar sig i Miss Margaret Hale. Men kärleken är till en början inte besvarad.

Jag vill varmt rekommendera alla att läsa denna roman! På grund av den finstilta romantiska intrigen, och det färgstarka persongalleriet som kommer en till mötes romanen igenom. Samt skildringen av den enorma skillnaden mellan det engelska 1800- talets engelska överklass och den fattiga arbetarklassen som var oerhört stor i dåtidens England. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar