måndag 9 november 2020

En svensk tv- dokumentär serie: " Våra barns hemliga liv- i det tredje avsnittet: 4-åringarna"!/ Recension av: Marika Frykholm

 Jag har sett det tredje avsnittet i den svenska tv- dokumentär serien: " Våra barns hemliga liv- i dagens avsnitt handlar det om 4 åringarna".

10 åringar som aldrig har träffat varandra tidigare får under en dag vara på en förskola som är speciellt inredd för deras skull.

De följs av de två erfarna pedagogerna Malin och Margona som gemensamt har 50 års pedagogisk erfarenhet.

Och två av Sveriges främsta barnpsykologer som följer alla barnens rörelse och allt vad dom gör med kameror och mikrofoner. Lars Klintvall Högberg som är barnpsykotererapeuft och docent Malin Bergström.

4 åringars hjärnor har allt en vuxen människas hjärna har.

4 års perioden är ofta en mycket lycklig period i barns utveckling. 

Teamet följer två av pojkarna som inte har nått stadiet av att leka tillsammans: De leker fortfarande bredvid varandra. Medan två av flickorna leker tillsammans.

Barnen skrämmer upp sig med pratande om en läskig barn tv- figur som heter: " Storskkuggan" som är mycket populär bland barnen i den åldern. 

Barnen kommer in i ett rum med en godismaskin som de inte får röra. Vilket de gör. För barn i den här åldern säger psykologerna följer mycket gärna sina impulser. 

Och så utsätt barnen för ett psykologiskt experiment. De visas in i ett rum där den ena av pedagogerna har placerat en nalle som hon säger sig vara oerhört fästad vid. 

Det ena barnet, Astor, råkar olyckligtvis ha sönder nallen. Men barnen försöker då hitta en konstruktiv lösning att gemensamt plåstra om nallen med hjälp av en medicinlåda istället för att skylla allt på 4 årige Astor. 

Jag tycker att den svenska tv- dokumentärserien som jag just nu håller på att se är en psykologiskt mycket intressant tv- dokumentär där man får följa hur en grupp barn  i olika åldrar, i det här avsnittet 4- åringar som aldrig har träffats tidigare gemensamt utan någon vuxens inblandning hittar olika sätt att lösa problem på. 

Jag vil varmt rekommendera alla att se den svenska tv- dokumentären: " Våra barns hemliga liv"!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar