tisdag 24 november 2020

Tv- serie: " Drottningarna- det senaste avsnittet: " Den motvilliga drottningen- Drottning Desideria, ( F. 1777 i Marseille- d. 1860 i Sverige.) / Recension av: Marika Frykholm

 Jag har sett det senaste avsnittet av tv- serien: " Drottningarna", om drottning Desideria, ( f. 1777 som Desirèe Clary i Marseille i Frankrike- d. 1860 som drottning Desideria av Sverige.) 

Borgarflickan Desirèe Clary föddes i en rik familj iMarseille i södra Frankrike. Då hennes bror blir fängslad under den franska revolutionen så somnar Desirèe på polisstationen dit familjen har begivit sig för att försöka få honom frigiven vilket även lyckas på grund av deras kontakter. Desirèe hittas sovandes på polisstationen av en man som arbetar där. Det är mannen Jospeh Bonapartet. 

Monsieur Joseph Bonaparte följer Desirèe hem och det blir det första av många besök i familjen Clary`s hem. Joseph Bonaparte blir även bekant med Desirès älskade stora- syster Julie Clary. Vid ett tillfälle bestämmer sig Joseph Bonaparte sig för att ta med sig brodern Napeoleon Bonaparte som ska komma att bli väldigt känd. 

Allra först är Desirè och Joseph Bonaparte ett par. Men under resans gång ändrar sig Napoleon Bonaparte och ser till att bröderna byter par av systrarna Clary. Så att Julie Clary blir tillsammans med Joseph Bonaparte. Och så småningom förlovar sig Desirè med Napoleon Bonaparte.

Men Napoleon Bonaparte siktar att nå ännu högre. Då han börjar vistas i socièteten i Paris träffar han och förälskar han sig i vad man tror var hans livs kärlek: Den vackra Josèphine. Napoleon Boanparte överger alltså sin fästmö Desirèe Clary.

Men stora- systern Julie Clary presenterar Desirèe för den man som ska komma att förändra hela hennes liv: Jean- Baptiste Bernadotte. De gifter sig och får sonen Oskar som ska komma att bli Oskar den  i:e.

Men då maken Jean- Baptste Bernadotte som är en av Napoelon Bonaprates 18 marskalkar utnämns till kronprins av Sverige vill Desirèe absolut inte bosätta sig i sitt nya hemland. Hon återvänder så fort hon kan till Paris och systern Julie.

Men då Jean- Baptiste Bernadotte kröns till kung Karl- Johan iv av Sverige så uteblir Desirèe som nu har blivit drottning av Sverige från hans kröning. 

Men 12 år senare återvänder Desirèe till Sverige till sin make och sonen Oskar tillsammans med sin blivande svärdotter, Jospehina  som är släkt med den Josèphine som Napoleon Bonaparte svek Desirèe för för så länge sedan.

Kung Karl- Johan iv ser till att Desirèe kröns till drottning Desideria av Sverige. Därmed har Desirèe nu blivit stammoder till vårt nuvarande kunghaus, Bernadotterna. 

Desirèe återser aldrig sitt hemland Frankrike. Hon dör 83 år gammal som enda överlevande länken till sitt eget förflutna år 1860 efter ett besök på Kungliga Operan. 

Jag tycker att tv- serien: " Drottningarna"- det senaste avsnittet: " Den motvilliga drottningen", är en mycket intressant och spännande tv- serie att se. Och samtidigt lär man sig väldigt mycket historia på samma gång! Och det är verkligen jättebra skådespelare som spelar de olika drottningarna och kungarna och det övriga folket i denna serie.  Och det är intressant att se de olika klädstilarna från de skiftande tidsepokerna i serien. Jag vill varmt rekommendera alla att se tv- serien: " Drottningarna"- det senaste avsnittet: " Den motvilliga drottningen"_ om drottning Desideria av Sverige som blev stammoder till vårt nuvarande kungahus Bernadotterna!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar