lördag 7 november 2020

Svensk tv- dokumentär: " Våra barns hemliga liv- i detta det andra avsnittet: 10 stycken femåringar"!/ Recension av: Marika Frykholm

 Jag har sett det andra avsnittet av den svenska tv- dokumentären: " Våra barns hemliga liv- i detta det andra avsnittet: 10 stycken femåringar"! 

Denna tv- dokumentär är inspelad på en förskola speciellt inredd för ändamålet att se hur dessa 10 stycken femåringar som aldrig har träffat varandra tidigare kommer tillsammans och hur de beter sig i de situationer som uppstår på denna förskola, speciellt inredd för detta deras enda tillfälle tillsammans. 

Programmet leds dels av de två erfarna pedagogerna: Malin och Margona med 50 års gemensamma erfarenhet av pedagogiskt arbete. 

Och så Lars Klintvall Högberg som bland annat är forskare, och specialist på barns sociala beteende. Samt även docent Malin Bergström som är barnpsykolog och forskare. 

Först på plats av de 10 femåringarna är pojken Artro som älskar dinosaurier samt att gå på loppis och att, " göra cash".

Sedan beskriver en annan av femåringarna, en flicka, hur man blir kompis med någon. " Jo man går fram till ett annat barn och presenterar sig och säger vad man heter, och om detta barn gillar en så blir man kompisar".

Vad man får och inte får göra i en förskolemiljö beskrivs av en pojke på följande sätt: "Man får inte bajsa och kissa på någon annan. Man får inte sparka eller slåss". 

Barnen börjar rita tillsammans. Flickorna för sig. Och två av pojkarna för sig.

Lars Klintvall Högberg beskriver den typiska femåringens typiska beskrivning av sig själv: "Hur han/ hon ser ut. Och till exempel vad hans/ hennes mamma heter"  . Och att den typiska femåringen lär sig en massa nya ord på samma dag" . 

Jag tycker att den svenska tv- dokumentären: " Våra barns hemliga liv" är en mycket lärorik, spännande, och samtidigt oerhört intressant skildring av hur barn i denna speciella åldersgrupp agerar tillsammans, och hur de kan tänkas att lösa de konflikter som kan uppstå utan att en vuxen i deras närmaste närhet ständigt måste gripa in för att lösa situationen som har uppstått. 

Jag vill varmt rekommendera alla att se den svenska tv- dokumentären: " Våra barns hemliga liv"!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar