fredag 27 november 2020

Operarecension:" Richard Wagners: " Tristan och Isolde" livesänd från Folkoperan i Stockholm/ Recension av: Marika Frykholm

Utdrag ur ett brev från kompositören Richard Wagner till vännen Franz Liszt", ( kopierat av undertecknad från programbladet till Folkoperans uppsättning av Richard Wagners opera: " Tristan och Isolde", här spelade av: Jesper Säll, ( Tristan) och Isolde, ( här spelad av Julia Forsèn.) 

" Eftersom jag i livet aldrig har åtnjutit den verkliga kärlekslyckan, så vill jag ändå skapa ett monument över denna den skönaste av alla drömmar i vilket denna kärlek från början till slutet en gång skall kunna mätta sin hunger": ( Ur ett brev från kompositören Richard Wagner till vännen Franz Liszt.)

Tristan eposet bygger på författaren: :Gottfrid de Strassburgs epos från 1200- talet,  som var en blandning av en massa keltiska sagor som behandlade ämnen såsom Kärlek, äktenskapsbrott och otrohet. 

Här följer en  kortfattad beskrivning av Richard Wagners opera: " Tristan och Isolde".

Tristan har fått i uppdrag att föra Isolde som brud till kung Marke. Men Isolde är väldigt arg på Tristan för att denne har haft ihjäl hennes älskade, hennes fästman. Isolde ber en trollkunnig kvinna som är med på skeppet  som ska föra Tristan och Isolde mot Irland och den väntande kung Marke, Brangäne, att blanda ihop en dryck som ska döda både Tristan och Isolde. Men Brangäne blandar ihop en dryck som istället gör att både Tristan och Isolde blir djupt förälskade i varandra. Det kan man ju bara ana sig till att detta bara kan sluta på ett sätt.. I en djup tragedi med Isoldes fantastiska dödsaria mot slutet av operan: " Tristan och Isolde".

Jag tyckte att sångarna var helt otroliga, musiken fantastisk. Jag gillade även den dyster gråa, svarta, och vita dekoren.  Ett litet speciellt modernt kostymval med en mycket spännande moderniserad iscensättning av detta klassiska mästerverk av den underbare kompositören: Richard Wagner. 

Rollista
Isolde: Julia Forsèn
Tristan: Jesper
Kung Marke: Johan Schinkler

Herden och sjömannen: 

Tor Lund

Brängane:

Elisabeth Leyser

Regi: Linus Tunström

Kompositör: Richard Wagner

Musikalisk ledning

Bland annat: 

Marit Strindlund

Dramaturg:

Markus lundman

Mask och peruk:

Theresia









 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar