tisdag 4 augusti 2020

Filmrecenseion: " Sense and Sensibility"= Förnuft och känsla" på svenska, baserad på den världsberömda engelska 1800- tals författarinnan Jane Austens roman med samma titel/ Recension av: Marika Frykholm
Jag har just sett den första delen av filmen: " Sense and Sensiblity"= Förnuft och känsla", baserad på den världsberömda engelska 1800- taslsförfattarinnan, Jane Austens roman med samma titel.

" Sense and Sensibility"; eller: " Förnuft och känsla" handlar om de tre systrarna, the Missess Dashwood,  Elinor, den kloka och förståndiga systern som inte låter känslorna rusa i väg med sig, Marianne, den känslosamma systern som ser hela livet i ett romantiskt skimmer, och Margaret, den yngsta systern som ännu inte kan vara äldre än sådär högst 10 år gammal enligt min gissning.

Då  handlingen tar sin början har systrarna Dashwood och ders mor, Mrs. Dashwood, just förlorat sin far, respektive sin make. Dom står utan hem eftersom deras far, respektive makes son från ett tidigare äktenskap, John Dashwood och hans rika, elaka, och ganska snåla fru, Mrs. Fanny Dashwood och deras son har fått ärva deras hem, huset Norland där de tre systrarna Dashwood har levt hela sina liv.

Men som tur är så får systrarnas mor, den nyblivna änkan Mrs. Dashwood ett erbjudande om att de kan få bo i en stuga på ägorna tillhörande deras släkting, Mr. Middleton.

Väl  installerade i sitt nya hem möter den mellersta systern den stora kärleken till överste Brandons som har blivit hemligt förälskad i Miss Marianne Dashwoods stora besvikelse. Men Mr. Willoughby anser Miss Marianne Dashwood, har precis alla de egenskaper som hon vill ha hos den man hon blir kär i.

Miss Elinor Dashwood blev god vän med den unge mannen, Mr. Edward Ferrars, som var på besök i deras hem, huset Norland, eftersom Mr. Edward Ferrars är bror till Mrs. Fanny Dashwood, de tre systrarna Dashwoods elaka, och och mycket snåla svägerska. Men Mr. Edward Ferrars, som det ska visa sig senare i handlingen, är hemligt förlovad med en viss Miss Lucy Snow som har varit elev på en skola.

Det är med andra ord precis som i de flesta av Jane Austens romaner, bäddat av förvecklingar och kärleksintriger. Detta plus baler, ( fast inte i denna första del av: " Sense and Sensibility". ) Och så kvinnornas enormt vackra, enligt den tidens mode, klänningar som de bar dels till vardags, och dels på de fina tillställningar som den engelska 1800- tals överklassen gärna roade sig med.
I Jane Austens engelska 1800- tals överklass värld, något som framkommer ofta i Jane Austens sex romaner, så skulle ett äktenskap för att bli kallat lyckligt och godkänt av de båda parternas familjer, innehålla såväl kärlek som en god ekonomisk ställning.

Jane Austen har skrivit följande romaner:

" Sense and Senibility"= " FÖrnuft och känsla".

" Pride and Prejudice"= " Stolthet och fördom".
" Emma".

"  Northanger Abbey".

" Pursuation".

Och så de följande novellerna.

" Lady Susan".

" The Watsons".

Och så slutligen den oavslutade novellen:

" Sanditon".

Jag vill varmt rekommendera alla att se den första delen av filmen: " Sense and Sensibility", baserad på Jane Austens roman emd samma titel"! Den finns från -1971 att hitta på Youtoube.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar