måndag 3 augusti 2020

Filmrecension:" En ung Jane Austen"/ Recension av: Marika Frykholm
Ord skrivna efter Jane Austens roman: " Pride and Prejudcie"= Stolthet och fördom", den världsberömda engelska 1800- tals författarinnan:

" It is in truth acknowledged that a singel man of a good fortune must be in want of a wife"= Fritt översatt av mig: " Det är i sanning en övertygelse att en ung man, med en stor förmögenhet måste vilja ha en fru" . Detta är den inledande frasen till Jane Austens roman, " Prude and Prejudice"= Stolthet och fördom" på svenska.

I filmen: " En ung Jane Austen", möter den unga, vackra, och intelligenta flickan den unge juridik studerande från Irland, Mr. Tom Lefroy.

Tom Lefroy blir alt mer förälskad i Jane Austen. Men Mr. Tom Lefroys morbor, den rike och välbärgade domaren i London motsäger sig ett äktenskap mellan Mr. Tom Lefroy och Miss Jane Austen.

Därför planerar paret Mr. Tom Lefroy och Miss Jane Austen att rymma till Gretna Green i Skottland för att kunna gifta sig i hemlighet.Men på vägen dit hittar Miss Jane Austen ett brev från Mr. Tom Lefroys irländska familj hemma på Irland och förstår då hur totalt beroende dessa är av att Mr. Tom Lefroy kan försörja dom.

Varken Miss Jane Austen eller hennes syster Cassandra, gifte sig någonsin. Men Mr. Tom Lefroy
döpte sin äldsta dotter till Jane.Och Jane Austen har skrivit sex av den engelska litteraturens mest välkända romaner.

Dessa romaner är följande:

" Pride and Prejudice"= "Stolthet och fördom".

" Sense and Sensibility"= " Förnuft och känsla".

" Emma".

" Northanger Abbey".

"Pursuatioin".

Samt novellerna: " Lady Susan", och: " The Watsons".

Och även den oavslutade novellen: " Sanditon".

I  den engelska överklassmiljö i 1800- talets England som Jane Austen tillhörde var det enligt Jane Austens författarskap lika viktigt att gifta sig av kärlek som till ett fördelaktigt ekonomiskt äktenskap.

Jag tycker att filmen: " En ung Jane Austen" håller en stil som är på exakt samma nivå som Jane Austens egna romaner. Fyllt av kärlek, romantik, vackra baler, och så kvinnornas underbart enligt tidens vackra klänningar. Allt i jakten på att den rätte mannen ska dyka upp. Jag vill varmt rekommendera alla att se filmen: " En ung Jane Austen"! Den finns att hyra på: " F F. Anytime".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar