tisdag 25 augusti 2020

Spexrecension: " Nonsens spexensemble i Uppsala presenterar: 2014 års storspex: " Robin Manhood och de muntra hen"/ Recension av: Marika Frykholm



 Jag har sett delar av Nonsens spexensembles storspex i Uppsala från år 2014  som heter: " Robin Manhood och de muntra hen".

Förutom roliga anspelningar på Sheriffen av Nottingham som när den ena skådespelerskan brister ut i: " I shot the Sheriff"! Och antydningar av Robin Manhoods " hen" som: " Män kan", så måste som jag har skrivit nedan skådespelarna i en äkta spexföreställning tvingas att göra om vissa populära inslag. Som i detta fallet när den ena spexaren brister ut i": För vi har tagit studenten", och " I shot the Sheriff but I didn`t shoot the deputy"! 
I denna lätt galna spexföreställning om Robin Hood: " Robin Manhood och de muntra hen" så förnekar de kvinnliga skådespelarna alla känslor de kan tänkas ha för Robin. 

Riktigt komplicerat blir det då en fånge tillfångatas och hotas att skickas ut på korståg mot sin vilja. Men fången ifråga blir mycket intresserad av att trollkarlen Merlin har skickat en vikarie. Fången blir då mycket besviken då han inte får veta hur det magiska tricket utförts. Men de kvinnliga skådespelarna säger att en vikarie kan ju inte utföra svartkonster. 

Ett spex är som många vet ofta en historisk anspelad på föreställning som ofta men inte alltid spelas på rim. Publiken på ett spex kan avbryta handlingen och ropa: "Omspel" lite när det behagar passa publiken. 

Jag vill varmt rekommendera alla att se Nonsens spexensemble i Uppsalas storspex från år 2014:  " Robin Manhood och de muntra hen"! Den finns att hitta  på Youtoube.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar