onsdag 12 augusti 2020

Tv- dokumentär recension: " Världens historia- Kungahuset Windsor"/ Recension av: Marika Frykholm

 




Jag har sett avsnitt två av tv- dokumentären:" Världens historia- Kungahuset Windsor".

I avsnitt två så har Kung Edvard precis abdikerat och flyttat utomlands tillsammans med Mrs. Wallice Simpson. De kan äntligen gifta sig. Men ingen av den engelska kungafamiljen är närvarande vid själva vigseln som sker i stillhet på ett slott. 

Hemma i England ska den olycklige över den väntade kungakronans hela betungande uppgifter och förpliktelser, Prins Albert av alla kallad Bertie nu krönas till Kung George vi. Han är besvärad av en svår stamning som gör det oerhört svårt för honom då han ska tala offentligt inför stora folkmassor. Hans hustru, den blivande drottning Elizabeth gör allt för att finna experter som kan hjälpa den blivande Kung George v1 med sin svåra stamning. Till slut får de veta att Kung George vi stamning är mental. Men då Kung George den vi ska svära kröningseden vid kröningen går det utmärkt att hålla tal efter en lång tids förberedelse inför detta avgörande ögonblick.

Kung George vi har valt sitt namn på grund av den popularitet som den engelska monarkin hade under hans fars, Kung Geroge v hade. 

Allt medan Kung Geerges vi bror Edvard och Mrs. Wallice blir bjudna av Adolf Hitler till Hitlertyskland för att Hitler lockar Edvard att de där ska bli bemötta som kungligheter. Edvard hade egentligen inga nazisympatier men såg chansen att överglänsa sin bror som blev mycket förtörnad på grund av detta. 

Efter slutet av det Andra Världskriget så blir Kung Geroges vi fysiska hälsa alltmer vacklande. Till slut måste han opereras för lungcancer och får den ena lungan bortopererad. Den unga prinsessan, hans äldsta dotter Elizbeth som är tronarvinge befinner sig utomlands med sin man, Prins Philip Mountbattom på sin första utlandsresa då budskapet om prinsessan Elizabeths fars, Kung Georegs vi:s död når henne. Hon och hennes make, Prins Philip måste genast återvända hem till England för att Elizabeth ska kunna axla sitt ansvar som blivande drottning, Elizabeth 2:a. Elizabeth har en syster, prinsessan Margaret Rose och tillsammans under det Andra Världskriget fick dom hålla tal på radio inför världens barn för att styrka deras självförtroende vart i världen de än befann sig. 

Jag tycker att tv- dokumentären, " Världens historia- Kungahuset Windsor"; är en mycket sevärd, underhållande, dokumentär. Som samtidigt ger en historiskt intressant inblick i den engelska kungafamiljens privatliv om saker som man kanske inte alltid tidigare hade insikt om. Jag vill rekommendera alla att se tv- dokumentären: " Världens historia- Kungahuset Windsor" som nu går på svt. play!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar