torsdag 13 januari 2022

En svensk barn- och ungdomsrecension: " Skuggorna i spegeln"/ Av den svenska författarinnan: Ingger Edelfeld/ Recension skriven av: Marika Frykholm

 J


ag håller på och läser om början av den svenska barn- och ungdomsromanen: " Skuggorna i spgeln" av den svenska författarinnan: Inger Edelfelddt: 

"Skuggorna i spegeln", av Inger Edelfeldt handlar om den 17 åriga flickan som kallas Arri men som egentligen heter Arwen, uppkallad som hon är efter Alvdrottningen Arwen i den engelske författaren: J.R:R: Tolkiens: " Sagan om Ringen"- trilogi om hobbiten Frodo och hans följeslagare Samwise, sam kallad som ska ta med sig den magiska ringen tillbaka till dess skapare, den onde trollkarlen Suaron och kasta i elden som kan förgöra dess makt för evigt.

Arri i Skuggorna i spegeln blivit övergiven av sin bästa kompis Myra som har hotat innan det första kapitlet, ( kapitel 1: " Diverse minnen av domedagen och annat", sidr: 19 , i: " SKuggorna i spegeln") med att " hon ska exkommunicera" den stackars Arri. Så Arri känner sig denna första skoldag på som Inger Edelfeldt beskriver, " den Anroposofiska skola som hon gå på"; väldigt övergiven. 


Referat från kapitel två: " Vad som timade i Visby fördömeslens stad", ur barn- och ungdomsromanen: " Skuggorna i spegeln" av den svenska författarinnan: Inger Edelfeldt: arris kompis Maira bjuder in en massa folk till en föräldrafri fest då hennes föräldrar ska till en kompis på Fårö på Gotlad. Arri och Maira ska ha denna fesf i huset som Mairas föräldrar hyr i Visby på Gotland på somrarna. Men Maira har träffat en kille under Medeltidsveckan på Gotland som är utklädd till en alv och som bor i ett lajvläger flera mil utanför Visby som hon har blivit bjuden till sent på kvällen då de ska ha sin fest. Så Maira drar till lägre. Arri själv har blivit olyckligt förälskad i en trollkonstnär men han i sin tur är ihop med en tjej som är utklädd till Vikingadotter. Det hela slutar i katastrof. Maira kommer tillbaka och vill skylla allting på en svartsjuk pojkvän. Medan Arri berättar som sanningen är för Mairas föräldrar vid deras hemkomst. 

Jag vill varmt rekommendera alla att läsa barn- och ungdomsromanen: " Skuggorna i spegeln" av: Inger Edelfeldt"! Detta på grund av den härligt, mysitiska stämningen som jag tycker att man märker redan i början av romanen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar