lördag 1 januari 2022

Science- fiktion romanrecension: " The Old drift",/ Skriven av den Zambianska författarinnan: Namwali Serpell/ Recension skriven av: Marika Frykholm

 J


Jag håller på att läser en science- fiktion roman som heter: " TheOld Drift", av den Zambianska författarinnan: Namwali Serpell. Namwali Serpell undervisar vid University of Californa/ Berkely. Hon har dels vunnit Caine priset för bästa Afrikanska kvinnliga författarinna 

" The Old D rift", handlar bland annat om hur den lilla flickan som döps till Sibylla föds med alldeles otroligt långt hår som täcker hela hennes kropp. 

Det ser så underligt ut så att hennes mor, Adriana, vägrar att låta henne gå utomhus överhuvudtaget. Istället får Sibyllas mormor vakta Sibylla hela dagarna medan modern arbetar hos sin Signorina som till upptäcker att Adriana har gått upp i vikt och därför förstår att hon har fött ett barn. Adriana skriver en lapp till sin Signorina som är värdinna på Villa Sera där Sibyllas mor, Adriana, arbetar, och ber att få fortsätta arbeta för henne, och att hennes dotter inte ser ut som Guds avbildade skapelser bör se ur och ber därför att få fortsätta som hon har gjort hitills.

Adriana tar med sin dotter Sibylla med det långa håret till sin arbetsgivare, Signorina, på Villa Serra,  och dottern Sibylla får där ett eget rum, träffar en vänlig överste, och får där hjälpa till med städningen. I samma veva dör hennes mormor så Sibylla får aldrig träffa henne igen. 

Jag tycker att science- fiktion romanen: " The Old Drift" verkar vara en mycket intressant och väl läsvärd science- fiktion roman. Också mycket tack vare att den utspelar sig så långt som jag har kommit mycket i den vanliga världen. Men som en spoiler alert kan jag säga att jag hörde av en science- fiktion bokcirkel bekant att det kommer att komma lite science- fiktion inslag mot slutet. Obs! Spoiler alert!

Jag vill varmt rekommendera alla att läsa science- fiktion romanen: " The Old Drift", av den Zambianska författarinnan: Namwali Serpell! Den fanns före pandemin att ladda ner som e- bok. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar