onsdag 6 maj 2020

Bokrecension: " Jane Austen, visdomsord från en klok kvinna"/ Redigering av: Sophia Bedford-Pierce/ Översättning av: Birgitta Rydberg/ Förlag: Monica Lindhs Presentböcker i Värnamo/ Recension av: Marika FrykholmCitat




Jag har just läst en  Sophia  Bedford- Pierce redigerad bok av valda och väl tänkvärda citat ur Jane Austens romaner, som heter: " Jane Austen visdomsord av en klok kvinna".


Den mycket välkända engelska 1800- tals författarinnan, Jane Austen är världsberömd för romaner såsom:

" Stolthet och fördom"
" Förnuft och känsla"
" Northanger Abbey", ( där Jane Austen på ett skämtsamt sätt  mycket humoristiskt sätt driver med den Gothisa  skräckroman- genren. )
" Emma"
" Pursuasion"
" Mansfield Park

Bland andra mycket välkända romaner av Jane Austen.

Ett citat hämtat ur boken: " Jane AAusten visdomsord av en klok kvinna", redigerad av Sophia Bedford-  Pierce på 6 3 sidor, är bland andra följande:

" Hur väl de blivande makarna än känner varandra och hur lika de än är till sättet befrämjar det inte deras äktenskap det bittersta..."
" Det är bättre att veta så lite som möjligt om felen hos den man ska tillbringa livet med."
( Charlotte i, " Stolthet och fördom":

Handlingen i Jane Austens romaner skildrar ofta de blivande äkta makarnas väg till att få varandra genom en rad olika dramatiska situationer och många förvecklingar.  På Jane AUstens tid i 1800- talets England i den engelska överklassens herrar och damers kretsar var det  av minst lika stor betydlse att gifta sig till ett bra ekonomiskt förutsättningsbart äktenskap som att de blivande makarna älskade varandra. Jane Austen, själv, ( vilket jag lärde mig efter att ha sett en film på internet om Jane Austens liv) blev själv tvungen att avstå från att gifta sig med den man hon älskade som hon hade träffat på en bal hos gemensamma vänner, då han var en fattig advokatstuderande som skulle bli tvungen att gifta sig rikt på grund av att han hade många yngre syskon att försörja. Så den unge advokatstuderandens släktingar tvingade honom helt enkelt bort från Jane Austens sällskapsliv för att hindra dom från att träffa varandra.

Ett gott och lyckligt äktenskap byggde mycket på de blivande parternas såväl ekonomiska situation såväl som ett  ömsesidigt tycke för motpartern.

Ytterligare ett citat hämtat ur boken: " Jane Austen visdomsord av en klo kvinna", redigerad av: Sophia Bedford- Pierce:

" Om hjältinnan i en roman inte beskyddas av  hjältinnan i en annan,av vem kan hon hon isåfall förvänta sig beskydd och aktning"?
"( " Nrrothanger Abbey", där hjältinnan heter Cathrine:)

" Ytterligare ett citat:

" EN kvinna bör inte gifta sig med en man enbart därför att han ber henne eller därför att han är förtjust i henne".
( " Emma", ur romanen, " Emma".)


Denna bok gavs ut på förlaget:

Monica Linds Presentböcker i Värnamo.

Jag har tyvärr ingen kännedom om hur pass lätt eller svårt det är att fortfarande kunna köpa eller beställa denna bok men jag vill ändå varmt rekommendera alla att läsa den. Särskilt om man som jag är en klar beundrare av Jane Austens romaner så har denna bok på 63 sidor en hög igenkänningsfaktor.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar