onsdag 6 maj 2020

Teaterrecension: " Frankenstein", baserad på Mary Shelleys roman: " Frankenstein", här på The National Theatre i London/ Onsdagen 200406/ Recension av: Marika Frykholm





Jag har just sett föreställningen: " Frankenstein", som  här spelas på: The National Theatre i London. Baserad på den engelska författrinnan, Marye Shelleys roman: " Frankenstein".

Mary Shelley hade tillsammans med några berömda poeter en litterär samling en sommar i Italien och då skulle de var och en skriva en spökhistoria till sina träffar. En natt sägs det att Mary Shelley drömde en mardröm. Denna mardröm blev upptakten till hennes världsberömda roman: "
Frankenstein".




" Frankenstein" handlar om hur den engelske vetenskapsmannen, Victor Frankenstein skapar en levande varelse, ett monster av mänskliga kvarlevor från en kyrkogård. Denna hans skapelse ger han liv. Skapelsen kommer att hata sin skapare Victor Frankenstein för att denne har tvingat honom till ett ensamt och öde liv utanför den mänskliga gemenskapen. Och framförallt, utan att kunna finna en kvinna som är som honom själv, att älska. Likt Adam bönfaller denne varelse Voctor Frankenstein att uppfinna en kvinnlig varelse som är som han själv som han lika Adam i Bibeln kan få ta till sin hustru och älska  och leva tillsammans med. Victor Frankensteins uppfunna varelse, monstret som han har skapat, lovar Victor Frankenstein att om han bera vvill uppfylla denna hans högsta önskan ska han och hans  hustru som han lovar att älska över allt annat försvinna från världen för alltid och Victor Frankenstein ska aldirg mer behöva träffa honom. Vetenskapsmannen Victor Frankenstein uppfyller sitt löfte. Men det går verkligen inte som  Victor Frankenstein och hans skapade monster har önskat sig. Det går så galet det kan tänkas bli. Och det värsta är att det går ut över Victor  Frankensteins blivande älskade hustru, Elizabeth., hans kusin.




Jag tycker att den engelska föreställningen, " Frankenstein", baserad på den engelska författarinan Mary Shelleys roman med samma  titel här uppförd för första gången fredagen 200501 på The National Theatre i London var en mycket sorglig, tragisk och mycket spännande historia full av oväntade äventyr.. Och att den samtidigt innehöll mycket medmänsklighet och värme som tidvis visas mot det stackars fula monstret, Victor Frankensteins skapelse.

Jag tyckte att scenografin passade väl ihop med historien och jag gillade mycket valet av skådsspelarnas kostym, både de manliga skådespelarna och även de kvinnliga skådespelarnas kostymer.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar