fredag 15 maj 2020

Teaterrercension: The Globe`s i Londons föreställning av: MacBeth, av: William Shakespeare/ Rercension: Marika Frykholm


" Hon skulle ha dött en annan gång", så säger den onde kungen MacBeth då hans hustru, Lady Mc. Beth har blivit galen av allt mördande först av den riktige kungen till vilken hennes make, Mc. Beth står näst på tur att ta över efter, så tar Lady MacBeth livet av sig på grund av att hennes onda samvete plågar henne så.

Man kallar MacBeth för: " Den skotska pjäsen", eller " it". Man får inte då man som skådespelare spelar föreställningen MacBeth uttala namnet MacBeth för då sägs det att man nedkallar de tre häxorna i pjäsens förbannelse över en.

Det finns nästan inte en pjäs som det råder så mycket vidskepliga föreställningar om som kring William Shakespeare`s pjäs, MacBeth. Det är verkligen en pjäs som onekligen innehåller många mord på en och samma gång. Först mördar MacBeth kunden, så blir han själv kung. Sedan tar Lady MacBeth livet av sig då hennes onda samvete på grund av de många morden plågar henne så. Mac Beth har dessförinnan blivit vansinnig då han i en syn ser den gamle kungens ande visa sig för honom vid en middagsbjudning som han har ordnat. Det är verkligen " mord och inga visor" som pågår föreställningen  " MacBeth" som här framförs på William Shakespeare´s the Globe teatern i London.

Teatern the Globe i London är en kopia av den ursprungliga the Globe teatern som fanns på William Shakespeare`s tid. Jag har varit på guidad tur på the Globe teatern flera gånger då jag har besökt London och hörde en av guiderna berättade att  det finns sådana människor som kommer och frågar henne hur gammal the Globe teatern är!

Jag vill varmt rekommendera alla att se The Globe teaterns föreställning från år 2020 av William Shakespeare`s föreställning: " MacBeth"

Källhänvisning: " Dödligt drama på teatern!; av: Maria Lang
" TIgerhjäta", av: Gunilla Ambjörsen





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar