lördag 30 maj 2020

Tv- serien, " Sanditon" som bygger på den engelska 1800- tals författarinnan, Jane Austens ofullbordade manuskript med samma titel/ Manus: Andrew Davies/ Recension: Marika Frykholm





Jag har sett avsnitt 5 av den engelska tv- serien, " Sanditon" som bygger på den engelska 1800- tals författarinnan, Jane Austens ofullbordade manuskript med samma titel. Manus är skrivet av: Andew Davies.

I rollerna ser vi bland annat:

Miss Charlotte Heuwood- Rose Williams

Mr. Sidney Parker- Theo James

Mr. Tom Parker, ( Mr. Sidney Parkers ene bror), här spelad av: Kris Marshall

Mrs. Mary Parker, ( Mr. Tom Parkers hustru), här spelad av: Kate Ashfield

Sir Edward Denhamn- Jack Fox

I avsnitt fem av den engelska tv- serien, " Sanditon",  rymmer den mörka, exotiska skönheten, Miss Georgiana Lame som är arvetagerska under en pågående Cricket- match mellan den engelska överklassen mot den engelska arbetarklassen i badorten Sanditon, för att möta sin pojkvän Otis som befinner sig i London. Miss Charlotte Heywood som har agerat mellanhand för att kunna posta Miss. Georgiana Lambes brev till pojkvännen Otis i London, blir utskälld av Mr. Sidney Parker efter Cricket matchen och bestämmer sig för att resa efter Miss Georgiana Lambe till London för att hjälpa henne.

Den engelska 1800- tals författairnnan Jane Austens romaner, så som för att här nämna några exempel: " Stolthet och fördom"; " känsla och förnuft", och " Northanger Abbey" är välkända för att handla om äktenskap, kärlek och intriger för att kunna fånga den " rätte"/ " rätta". I den engelska 1800- tals överklassen var det mycket som stod på spel när ett äkta par skulle få gifta sig med varandra. Det var lika mycket partnerns sociala  och ekonomiska status som det handlade om så som kärlek och lycka för att ett äktenskap parterna emellan skulle bli godtyckligt av parternas respektve familjer.

Jag tycker att den engelska tv- serien " Sanditon" som bygger på den engelska 1800- tals författarinnan Jane Austens ofullbordade manuskript med samma titel här med manus av: Andrew Davies  helt är i Jane Austens anda. Jag vill varmt rekommendera alla att se denna tv- serie!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar