söndag 31 maj 2020

Tv- serien " Sanditon" av den engelska 1800- tals författarinnan, Jane Austens ofullbordade manuskript med samma titel/ Manus: Andrew Davies/ Recension av: Marika Frykholm




Jag har sett det sjätte avsnittet av den engelska tv- serien: " Sanditon" som bygger  på den engelska 1900- tals författarinnan, Jane Austens ofullbordade manuskript med samma titel. Med manus av: Andrew Davies.

I några av rollerna ser vi bland annat följande personer:

Miss Charlotte Heywood- Rose Williams

Mr. Sidney Parker- Theo James

Mr. Tom Parker, ( den ene av Mr. Sidney Parkers bröder), här spelad av: Kris Marshall

Mrs. Mary Parker, ( Mr. Tom Parkers hustru) här spelad av: Kate Ashfield

Sir Edward Denham- Jack Fox

I det sjätte avsnittet blir den förmögna mörka och exotiska skönheten och arvtagerska, Miss Georgiana Lame tvingad till ett tvångsäktenskap på grund av hennes friare Otis spelskulder och kidnappad. På deras väg till Gretna Green, ( en plats i Skottland där man kunde gifta sig utan sina föräldrars eller förmyndares samtycke) blir Miss Georgiana Lambe räddad av Mr. Sidney Parker, hennes förmyndare som gör en hjältemodig insats med att rädda henne från hennes tvångsäktenskap. Till Mr. Sidney Parkers hjälp har han Miss Charlotte Heywood som tack vare att hon kände till Miss Georgiana Lambes friare Otis tillhåll kunde bidra med räddningen av kidnappningen av Miss Georgiana Lambe.

Den engelska 1800- tals författarinnan Jane Austens romaner, så som till exempel: " Stolthet och fördom"; " Förnuft och känsla" och " Northanger Abbey" för att här nämna några exempel är välkända för att innehålla kärlek, intriger, och romantik i jatken på den rätte partnern. I den engelska 1800- tals överklassens tid som Jane Austens romaner skildrar, så var det viktigt att för att det skulle bli ett lyckligt äktenskap att den blivande partnern hade en hög social såväl som hög ekonomisk status i det engelska 1800- tals samhället.

Jag tycker att tv- serien " Sanditon" som bygger på den engelska 1800-- tals författarinnan Jane Austens ofullbordade manuskript med samma titel helt är i Jane Austens anda. Jag vill varmt rekommendera alla att se den!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar