tisdag 28 juli 2020

Filmrecensioin: " Mary Wolestonecraft Shelley"- författaren till " Frankenstein"/ Recension av: Marika Frykholm



Jag har sett en film som heter: " Mary Sheley", som är den världsberömda 1800- tals författarinnan som skrev romanen: " Frankenstein", baserad på Mary Goodwyn  Shelleys liv tillsammans med poeten Percey Shelley som hon rymde tillsammans med vilket orsakade en stor skandal, då Mary Goodwyn Shelley endast var 16 år gammal.

Detta blev en stor skandal eftersom  den välkände poeten Percy Shelley var gift och hade en dotter som han stod för försörjningen för.

Mary Goodwyn  Shelleys roman, Frankenstein gavs så småningom ut i hennes eget namn, av bokförläggaren; Mr. Godwin.

Mary  Wolestonecraft Shelleys mor dog i barnsäng då dottern Mary Shelley föddes. Det sägs att Mary Shelley brukade besöka moderns gravsten för att få  inspiration till sitt eget skrivande.

Romanen " Frankensteins"  kom till då Mary Mary Shelley, tillsammans med Percey Shelley, och Marys syster besökte Lord Byron, den världsberömde engelska 1800- tals poeten  tillsammans med några andra poeter. De bestämde att de skulle var och en skriva en spökhistoria.
En natt drömde Mary Wolestonecraft Shelley en mardröm. Denna mardröm blev upphovet till romanen: " Frankenstein" som handlar om hur vetenskapsmannen Dr. Frankenstein konstruerar en levande varelse bland annat av likdelar från en kyrkogård. Detta blir hans egen skapelse. " Frankensteins Monster".

Mary Goodwyn Shelley höll först på att inte få ge ut sin roman, " Frankenstein" i sitt eget namn. Men hittade till slut en förläggare som var beredd på att låta henne ge ut sin roman i hennes eget namn. 

Mary  Goodwynd Shelley kunde så småningom gifta sig med poeten Perrcey Shelley. De dog båda i unga år, Percey Shelley vid endast 29 års ålder. Och Mary Shelley vid  endast 53 års ålder. De fick en son som även han gick bort i unga år.  Mary Goodwyn Shelleys syster födde ett barn och detta barn, en dotter, dog även hon i mycket unga år.

Jag vill varmt rekommendera alla att se filmen: " Mary Shelley"! Den finns på Netflix.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar