måndag 20 juli 2020

Romanrecension: " Sofies Värld", av den norske författaren: Jostein Gaarder/ Recension av: Marika Frykholm


Jag har läst en roman som heter: " Sofies Värld", av den norske författaren, Jostein Gaarder som även har skrivit romanen: " Spelkortsmysteriet".

" Sofies Värld" är en roman om filosofins historia. Men den är också samtidigt en roman som handlar om de två flickorna, den fjortonåriga Sofie Amundsen som fyller år på den för Sofie Amundsen, okända Hilde Möller Knag. ( Ursäkta kan inte skriva ett norskt ö på min dator ber läsarna om ursäkt för dettta!)

Romanen tar sin början med att Sofie Amundsen får ett mycket kort brev från en för henne okänd person. I brevet står det kort och gott: " Vem är du"?

Detta leder till att Sofie Amundsen som hitills har levt en helt vanlig skolflickas liv plötsligt börjar förundras över sin egen, och världens och allt som finns i världen, existens. Och hur det hela har kommit till.

Sofie Amundsen finner att denna fråga är så ofantligt stor att den kommer att ta upp hela hennes tillvaro.

Men detta är bara början. Snart kommer det fler brev från den okända brevskrivaren och Sofie Amundsen får plötsligt en hel filosofikurs i sin hand.

Men med denna korrespondenskurs i filosofins historia medföljer också den kniviga frågan: Vem är egentligen denna hennes okända filoosofi- lärare? Och vem är den jämnåriga flickan, Hilde Möller Knag vars existens Sofie Amundsen hela tiden finner nya bevis för. Till och med i sitt eget rum!


Romanen: " Sofies Värld", av den norske författaren: Jostein Gaarder är på samma gång en mycket spännande roman om de två flickornas öden och hur de sammanflätas i varandra, flickorna Sofie Amundsen och Hilde Möller Knag som båda har pappor som arbetar långt hemifrån. Men det är även samtidigt en mycket lärorik roman om filosofins historia.

Jag vill varmt rekommendera alla att läsa romanen: " Sofies Värld", av Jostein Gaarder! Den har även funnits som film men vet inte om den fortfarande går att få tag i.













Inga kommentarer:

Skicka en kommentar