måndag 20 juli 2020

Romanrecension: " Moder Elisabeth", ( biografi över det svenska helgonet Moder Maria Elissabeth Hässelblad återinstiftare av Birgittinorden i Sverige), av: Marguerite Tjäder/ Romanrecension av: Marika Frykholm



Jag har läst en roman, en biografi om det andra svenska helgonet, Moder Maria Elisabeth Hässelbald, som heter: " Moder Elisabeth", av: Marguerite Tjäder.

Originalets titel: " Mother Elisabeth, Resurgence of the order of Saint Birgitta". Översättning av: Margareta Rennerfelt och Karin Stolpe. 

 ( Denna roman fanns då 1972 utgiven av: Herder and Herder/ New York. )

Moder Maria Elisabeth Hässelblad föddes som äldsta dottern av 13 barn till det svenska paret: August Robert Hässelblad, och hans hustru, Maria Daag på pingstafton år 1870 i  Fåglavik i Östergötland. Enligt en historia så hade det inte gått att få tag i någon barnmorska. " Istället hade en gumma som hette Stina tagits till hjälp. Då flickan var nyfödd hade hon lagt barnet alldeles naket på stenen framför kakelugnen. Modern hade då frågat vad hon gjorde med flickan. Och gumman Stina hade svarat att hon gjorde så därför att det barnet hade stora prövningar framför sig". 

( Källhänvisning: Sidnummer 11 , Första kapitlet: " Barn och ungdom i Sverige", i romanen: " Moder Elisaebth", av: Marguerite Tjäder. ) 

" Det visade sig att gumman Stina skulle bli sannspådd". 

Redan som ung flicka hjälpte Maria Elisabeth Hässelbald ivrigt till i hemmet": Hon sökte också sanningen och vägledningen att finna den, " sanna tron". 

Hon provade många samfund innan hon då hon som 18 åring hade emigrerat till Amerika och tagit arbete som sjuksköterska genom katolska patienter på det stora sjukhuset där hon arbetade då hon hade bestämt sig för att bli sjuksköterska hade kommit i kontakt med katolska präster. Hon sprang ut på ärenden åt dessa, sina katolska patienter vilken tid på dygnet det än var. En riktigt ruggig natt då hon hade kommit i kontakt med en katolsk präst skulle denne ha sagt till henne: " Ni kommer inte endast att dö som katolik ni kommer också att dö som nunna". 

Moder Maria Elisabeth Hässelblad hade då hon fortfarande var en ung flicka hemma i Fåglavik i Sverige sett sig själv i en syn vid ett fönster i hus.

Flera år senare blev detta rum henne tilldelat som ordenscell då hon blev intagen som poustluant hos den katolska karmelitorden som då bodde i det nu existerande Birgittahsuet på Piza di Farnesse i Rom. 

Moder Maria Elisabeth Hässelblad såg det som sin kallelse att återinföra Birgittinorden i Sverige. Hon återinförde med instiftandet av Birgittasystrarnas gästhem i Djursholm i Danderyd, norr om Stockholm. Men eftersom Sverige var rätt så antikatolskt under denna period så ställdes kravet på att för att Moder Maria Elisabeth Hässelblad skulle få grunda ett kloster i Djursholm i Danderyd så skulle där även finnas plats för ett gästhem och  sedermera även en avdelning för pensionärer. 

Medan det i Vadstena där Birgittinorden även finns ännu idag så har man dels Birgittasystrarnas kloster i Vadstena samt även Birgittasystrarnas gästhem i Vadstena. 

Moder Maria Elisabeth Hässelblad var även med om att gömma undan judar undan nazisterna i Birgittahuset i Rom under det Andra Världskriget och fick utmärkelse på grund av sina insatser. 

Moder Maria Elisabeth Hässelblad har blivit kallad: " The most extraordinary woman in Rome"= Den mest extraordinära kvinnan i Rom". 

Jag tycker att man lugnt kan läsa romanen om: " Moder Elisabeth" av: Marguerite Tjäder vare sig man har en kristen tro eller ej och detta på grund av att det är en intressant skildring av en extraordinär och exceptionellt modig kvinnas kämpande som med mycket få medel lyckades återinföra Birgittinorden till Sverige och världen. Och detta trots att hon kom från mycket fattiga förhållanden. 

Jag vill varmt rekommendera alla att läsa: " Moder Elisaebeth", av: Marguerite Tjäder!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar