torsdag 30 juli 2020

Romanrecesion: " The Maggie- series:": 2:a delen: " The Resettling", av: Joan Lingard/ Recension av: Marika Frykholm



När jag var ung sträckläste jag den engelska ungdomsserien: om den Skotska självständiga tonårsflickan Maggie McKineey som bor i staden Glasgow i Skottland tillsammans med sina föräldrar, Mr. och Mrs. McKinley, och hennes två yngre  syskon, hennes bror Sandy och hennes lillasyster Jean.

Maggie är en ovanligt självständig tonårstjej som i den här boken, den andra delen i  " Maggie- serien", går i högstadiet och som ska ta den skotska examen: The Highers i  slutet av skolåret. Maggie drömmer om en framtid som socialantropolog och vill efter det att hon har slutat skolan fortsätta på universitetet och läsa till en högskoleexamen i Socialantropologi. Efter det vill hon resa världen runt och besöka okända folkstammar och resa jorden runt för att finna dessa folkstammar.. Detta efter att ha läst författare så som till exempel: Margaret Mead och Lauence van der Post i unga år och blivit oerhört inspirerad av dessa författare.

Men då Maggies familj med hennes far, Mr. McKinley tillsammans med svågern Tam som är gift med Maggies moster, startar en familje rörmokarfirma så blir de  helt beroende av den smarta och kloka Maggies kloka råd och av hennes insatser för att rädda  familjeföretaget.

Maggies pojkvän , James Fraser som Maggie har lärt känna i farmors " glen" i Skottland är även han beroende av henne. James Fraser och Maggie McKinley hör till skilda samhällsklasser. James Frasers familj har en egen sommarstuga i Maggies farmors " glen", och James Frasers mor och far, Mr. Fraser och Mrs. Fraser bor tillsammans i de rikare delarna av  den Skotska staden Edinbourgh tillsammans med James Frasers syster, Catrioena som drömmer om att öppna en egen hårfrisersalong tillsammans med pojkvänenne och hårfrisören, Alexander, och James Frasers och Catrioenas Frasers farfar i ett hus i de rikare kvarterer i Edinbourgh.

Klasskillnaderna mellan Maggie och hennes pojkvän James Fraser gör sig alltmer påminda och deras förhållande blir mycket ansträngt på grund av denna klasskillnad. Men James Fraser drömmer om en framtid som läkare och har många års studier framför sig, och Maggie drömmer om en framtid som socialantropolog och att resa jorden runt och leta efter folkstammar som inte är så välkända. Allt medan deras släktingar, James Frasers mor som tjatar på Maggie att dom inte borde gifta sig vid så unga år, och Maggies moster, Aunt Jessee som tycker att det verkligen är stil på James Fraser och ingenting hellre  vill än att Maggie ska gifta sig med James Fraser.

Till slut måste Maggie trotsa sin egen familjs önskan om att gå med i familjeföretagets rörmockarfirma och gå sin egen väg.

Jag vet inte  om det längre är fullt möjligt att få tag i den skotska ungdomsserien om den självständiga Skotska tonårsflickan, Maggie McKineley hennes pojkvän James Fraser, och Maggies farmor i sin " glen". Men då jag var ung  så gavs dessa följande fyra böcker ut på The Beaver Books.

Dessa var:


1 " The Clearence", av: Joan Lingard, ( The Beaver Books.)
2. " The Resettlling", av: Joan Lingard, ( The Beaver Books.)
3. " The Pilgramage", av. Jona Lingard (  The Beaver Books. )
4. " The Reunion", av. Joan Lingard, ( The Beaver Books. )

Om dessa finns att beställa fortfarande  så vill jag varmt rekommendera alla att läsa: "Maggie"- serien, av: Joan Lingard!

Nu har jag även sett delar av " Maggie" av författarinnan Joan Lingard tv- serien från- 80 talet. Den finns i skrivande stund tisdagen 221018 att se på Youtube! VIll varmt rekommendera denna  Skotska drama serie från-80 talet. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar