fredag 31 juli 2020

Filmrecension: " Emma", baserad på den världsberömda 1800- tals författarinnan Jane Austens roman med samma titel/ Recension av: Marika Frykholm



Jag har sett biofilmen: " Emma", baserad på den världsberömda 1800- tals författarinnan Jane
Austens roman med samma titel. Den finns som köpfilm.

Emma är en rik, ganska bortskämd, ung dam som är uppfostrad av sin ensamstående far, och sin föredetta guvernant, Miss Tempel  som just står i begrepp att gifta sig.

Emma blir nu sedan hennes guvernant Miss Temple  och blivit Mrs. Weston, så  har gift sig, så har Emma Woodhouse blivit lämnad ensam tillsammans med sin ensamstående med sin far.

 Men Emma älskar att leka äktenskapsmäklerska.

 Då hon får vetskap om att den utomäktenskapliga unga flickan, en viss Miss Harriet Smith bor på den närbelägna internatskolan för unga flickor, tar Emma, ( Miss Emma Woodhouse) Miss Harriet Smith som sin skyddsling. Emma bestämmer sig för att införa  sin väninna, Miss Harriet Smith i de finare umgängeskretsar hon själv tillhör.


Men fadern Mr. Woodhouses gode vän, Mr. Knightley som har känt Emma sedan hon var barn, vänder sig starkt emot Emmas äktenskapsmäklande.

 Då Emma råder Miss Harriet Smith att tacka nej till den man hon älskar, Mr. Martin bara för att han som bonde står under Emma i rang och börd.

 " Han är som bonde för lågättad för att Emma ska kunna umgås med honom socialt och inte tillräckligt fattig för att Emma ska kunna bistå honom med sin hjälp".

Men Mr. Knightley ogillar den djupa vänskapen mellan Miss Harriet Smith och Emma. Men Mrs. Weston, som tidigare hette Miss Taylor innan hon gifte sig, Emmas föredetta guvernant och nära vän tycker det är bra att Emma vill bilda Miss Harriet Smith. Tillsammans tror hon att de kommer att sporra varandra till att läsa mera. Men det tror inte Mr. Knightley. Han menar att, ( citat från filmen: " Emma"): " Emma har menat att läsa mera sedan hon var 12": ( Citat från filmen: " Emma": )

Som  Jane Austens romaner brukar göra, så handlar " Emma" om att finna den rätta, äktenskapliga partnern.

Men i  1800- talets engelska överklassvärld som Jane Austen  tillhörde och där hennes sex romaner utspelar sig i så handlade äktenskapet mellan man och kvinna inte endast om att gifta sig för kärleks skull.

 Det handlade istället lika mycket om att göra ett så bra ekonomiskt parti som möjligt. Och för att göra ett gott, äktenskapligt, ekonomiskt parti så gällde det, oavsett vilken samhällsklass man tillhörde så ansåg Jane Austen att det gällde för både mannen och kvinnan att finna sig en lämplig partner inom den egna samhällsklassen.


Jane Austens sex romaner är följande:

" Pride and Prejudice"= " Stolthet och fördom på svenska".

" Sense and Sensibility"= " Förnuft och känsla".

" Emma"=  " Emma".

" Mansfield Park"

"Northanger Abbey".

Men Jane Austen har även skrivit:

" Lady Susan".

Och:

" The Watssons" som jag har för mig är oavsllutad.

Samt:"

" Sanditon". Även den oavslutad.

Jag tycker att filmen: " Emma" är en mycket vacker, och stilfull film. Full av romantiska skildringar, och mycket vackra miljöer såsom underbart vackra hus och ett mycket vackra engelska landskapsskildringar. För att inte tala om kvinnornas vackra klänningar, och balklänningar! Det är romantiskt i överflöd. Och för att inte tala om de underbara balerna!

Jag vill varmt rekommendera alla att se den filmatiserade versionen av Jane Austens roman: " Emma"!!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar