onsdag 15 juli 2020

Romanrecension: " Kometen kommer"; av: Tove Jansson/ Recension av: Marika Frykholm



Jag har läst en jättebra roman av Tove Jansson, ( f.. 1914- d, 2991, den världsberömda finska författarinnan till: " Mumintrollen".

Enligt slutordet i: " Kometen kommer", där det står fakta om Tove Janssons liv,  går det bland annat att läsa att Tove Jansson var det äldsta barnet i en  finlandssvensk konstnärsfamilj "

. Hennes pappa var skulptören, Viktor " Faffan" Jansson, och Tove Janssons mammavar den svenska teckanren och illustratören Signe Hammarsten- Jansson. Tove Jansson hade två yngre bröder som hette: Per Olov och Lars.

Enligt slutordet till romanen: " Kometen kommer", så har Tove Jansson skildrat sin barndom enligt slutordet: " i den bohemiskt borgerliga konstnärsmiljön i Helsingfors".

Tove Jansson ville också bli konstnär och då hon slutade skolan vid 15 års ålder studerade hon vid konstskolor i Stockholm, Helsingfors, och i Paris.


Hon gjorde även studieresor i Europa och deltog i utställningar. Hon var även skämttecknare i tidningen: Garm, och gjorde orädda, politiska karikatyr och " träffsäkra bilder av vardagslivet i krigstidens Finland ":

Den första boken om Mumintrollen hette: " Småtrollen och den stora översvämningen" som utkom 1945.  Först hade figuren i tidningen Garm kallas " mörk". " Men nu blev han mumintrollet".

Boken: " Trollkarlens hatt", ( som utkom 1948), " blev det egentliga genombrottet för Tove Jansson som barnboksförfattare".


Men en av Tove Janssons egna favoriter av hennes egna böcker var den som heter: " Sommarboken", om  " den lilla flickan Sophia och hennes farmor, som egentligen står för Tove Janssons mor, Ham":

Muminböckerna har enligt slutordet översatts till 35 språk, och de har dramatiserats för teater, opera, film, radio och tv.

Tove Jansson fick också en rad pris och utmärkelser bland dessa: NIls Holgersson plaketten år: 1953.

H. C. Andersen medaljen: 1966, och Svenska Akademins pris år: 1994.



Handlingen i boken: " Kometen kommer"; av: Tove Jansson handlar om hur det lilla djuret Sniff får följa med sin vän Mumintrollet på en lång och äventyrlig resa.

 På denna resa träffar de en samling professorer uppe på ett högt berg där Sniff får titta i en av professorernas enorma stjärnkikare och då får uppleva hur enormt stor världsrymden är och hur liten själva jorden i själva verket är.

Mumintrollet och Sniff har dessförinnan mött och blivit vänner med Snusmumruken som med sin hatt med sin fjäder är mycket glad åt att spela på sin munharmonika.

 De lär även känna två Hemuler. Den ena Hemulen är bara intresserad av insekter och struntar i allt vad kometer och världens undergång heter..

Den andra Hemulen är släkt med den första Hemulen men har sagt upp släktskapet och är mest intresserad av sin frimärkssamling.

 Tillsammans ger de sig av för att rädda Snorkfröken som har pannlugg undan en hemsk växt som äter upp levande varelser.

 För att efter det slå följe tillsammans med Snorkfröken och hennes bror Snorken på sin långa resa tillbaka  till Mumindalen.

 Med sig på resan får de även  Hemulen som samlar på frimärken. Men hemma i Mumindalen väntar det lilla djurets Sniffs hemlighet som börjar på K och har två T på slutet.

Jag vill varmt rekommendera alla att läsa: " Kometen kommer", av: Tove Jansson!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar