fredag 10 juli 2020

Tv- serie recension: " The Brontes of Haworth", filmad av Yorkshire television på --70 talet/ Recension av: Marika Frykholm


Jag har sett det 2 avsnittet av den engelska -70 tals serien: " The Brontes of Haworth", filmad av: Yorkshire television på - 70 talet.

" The Brontes of Haworth", handlar om de världsberömda engelska 1800- tals författarinnorna, Charlotte, Emily, och Ann Bronte som tillsammans med deras storebror Branwell Bronte och deras far, som var präst växte upp på hedarna i  Yorkshire i England på 1800- talet.

Charlotte Bronte är mest känd bland annat för romanen: " Jane Eyre". Emily Bronte för sin berömda roman: " Wuthering Heights"= " Svindlande Höjder".

Ann Bronte har skrivit romanen: " Agnes Grey".

I avsnitt 2 av den engelska  -70 tals tv- serien, " The Brontes of Haworth" får den äldsta av systrarna, Charlotte Bronte besök av sin väninnan Polly. Polly är hemligt förälskad i storebrodern Branwell och tycker att det är sorgligt att de inte kommer lika bra överens som den förra gången hon hälsade på hos familjen Bronte. Men storebrodern Branwell har fullt upp att tillsammans med sina vänner planera för sin framtid och finna sig ett yrke som han kan försörja sig på.

Charlotte Bronte tar i detta avsnitt, avsnitt 2 plats som guvernant hos en rik och snobbig familj med bortskämda barn som hon måste undervisa. Hon vantrivs i den familjen och för att vidareutbilda sig åker Charlotte Bronte tillsammans med systrarna, Emily och Ann Bronte till en skola för kvinnor i Bryssel i Belgien. Där möter hon och blir förtjust i skolans professor, Monsieur Heger. Men Monsiuer är gift. Ett faktum jag har  hörde  i en annan film om Charlotte Bronte, ( " The Brilliant Brontes" ) var att Monsieur Hegers fru, Madame Heger många år efter att Charlotte och hennes två systrar, Emily och Ann Bronte hade åkt tillbaka till Englnad och Yorkshire så vägrade Madame Heger att ta emot engelska kvinnor till sitt etablissemang i Bryssel.

Jag t tycker att mini- serien, " The Brontes of Haworth",  inspelad på -70 talet av Yorkshire television ger en mycket intressant framtoning av hur livet kunde ha tett sig för de 3 världsberömda författarinnorna som även var systrar, Charlotte Bronte och hennes två systrar, Emliy och Ann Bronte.

Jag vill varmt rekommendera alla att se mini- serien:" The Brontes of Haworth" inspelad av Yorkshire television!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar