tisdag 28 juli 2020

Litteraturrecension: " Jane Austen Literature"/ Youtoube/ Recension:av: Marika Frykholm



Jag har just lyssnat til ett föredrag om engelsk 1800- tals litteratur om den världsberömda engelska 1800- tals författarinnan, Jane Austen. Detta litteraturföredrag heter: " Jane Austen Literature", på Youtoube.

" Jane Austen Litterature" handlar om innehållet i Jane Austens sex romaner. Och varför de är så älskade av alla Jane Austens läsare världen över. Men i själva verket skrev Jane Austen sina romaner sa föredragshåller för att " förbättra människors förhållningssät och beteende mot varandra", och för att " uppfostra mänsklighetens natur att bli mera generös mot de mindre lyckligt lottade i samhället".

Jane Austens sex romaner är följande:

" Pride and Prejdice"; = Stolthet och fördom" på svenska. ) Föredragshållaren i detta föredrag om Jane Austens romaner förklarar här att de två huvudpersoerna, Elisabeth och Mr. Darcy, " passar så väl ihop och detta på grund av att de kan uppfostra och lära sig något av varandra". Medan säger föredragshållaren, de flesta människor vill gifta sig på grund av att man redan innan älskar den personen som man gifter sig med på grund av hur han/ eller hon är som person. Så ser Jane Austen ett lyckligt äktenskap, dels ur en ekonomisk synvinkel, men snobbism är inte heller något att föredra, och els ur en uppfostrande synvinkel samt att man lär sig något av den man gifter sig med".

" Sens and Sensibility", ( på svenska: " Förnuft och känsla". )

" Mansfield Park", där huvudpersonen Fanny är den stackars fattiga släktingen som kommer till sina rika kusiner. Men trots att hon inte kan franska och är fattigare än de är det ändå hon som " blir den som drar vinstlotten på slutet", hon utvecklas helt enkelt " till en bättre person".

" Emma"; som handlar om den snobbiga Emma som försöker gifta bort den väninnan från byn som hon tar under sina vingars skugga med den högt stående prästen  i byn. Medan det egentligen är den snälle bonden som skulle passa Emmas väninna bättre eftersom prästen nobbar Emmas väninna och ger henne " ett brustet hjärta".

" Pursuation" som handlar om en fattig flicka som för länge sedan inte blev gift med den man som hon älskar.

Detta är en kortfattad beskrivning av några av Jane Austens romaner. Jag vill varmt rekommendera alla att lyssna till föredraget:: " Jane Austen Literature" på Youtoube!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar